03
Ιούλ

Bloomberg: Συνεχίζει και το 2023 το πτωτικό σερί στις τιμές των πάνελ – Με θετικό πρόσημο οι εκτιμήσεις και στο βάθος… κίνδυνος για υπερπροσφορά στο κλάδο

03 07 2023

Περαιτέρω μείωση αναμένεται να γνωρίσουν στο υπόλοιπο της χρονιάς οι τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ, έχοντας ήδη πτώση 10% από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την νεότερη έκθεση του Bloomberg Intelligence «Global Solar Energy Midyear Outlook». Ταυτόχρονα, η παγκόσμια ζήτηση φωτοβολταϊκών αναμένεται να αυξηθεί έως και 40% κατά την φετινή χρονιά στο έδαφος τόσο των καλύτερων «οικονομικών» του κλάδου όσο και των πολιτικών στήριξης όπως είναι το «Inflation Reduction Act» (IRA) στις ΗΠΑ και σχέδιο REPowerEU στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, οι αναλυτές του Bloomberg προβλέπουν ότι ο ηλιακός κλάδος θα παραμείνει ο ταχύτερα αναπτυσσόμενος κλάδος ανάμεσα σε άλλες μορφές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, κύρια λόγω του γεγονότος ότι τα φωτοβολταϊκά συνιστούν την πιο αποτελεσματική από άποψη κόστους μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, το Bloomberg υπολογίζει ότι το μέσο σταθμισμένο κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για ένα φωτοβολταϊκό κυμαίνεται στα 50 δολάρια ανά Μεγαβατώρα.

Όπως προαναφέρθηκε η τιμή των φωτοβολταϊκών πάνελ πρόκειται να συνεχίσει σε πτωτική τροχιά για το υπόλοιπο του έτους, έχοντας ήδη μια απόκλιση 10% σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου. Έτσι οι καθαρές προσθήκες ισχύος προβλέπεται να αυξηθούν κατά 36% σύμφωνα με το μέσο σενάριο μεσαίου επιπέδου του BloombergNEF, σε σύγκριση με περίπου 26% αύξηση στις πωλήσεις των κατασκευαστών.

Τόσο το LCOE, όσο και το κόστος των πάνελ προβλέπεται να συνεχίσουν να μειώνονται φέτος και το 2024. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η απόδοση συνεχίζει να βελτιώνεται και η παραγωγική ικανότητα να επεκτείνεται, εκτιμάται ότι θα υπάρχει θετική επίδραση στα έσοδα των developers και των εγκαταστατών, όπως αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, το μειούμενο κόστος της πολυσιλικόνης – έχει υποχωρήσει σχεδόν κατά 60% από τον Δεκέμβριο – σε συνδυασμό με μια προβλεπόμενη αύξηση 50% στην παραγωγή ισχύος αναμένεται να δώσει ώθηση στα έσοδα των κατασκευαστών, διατηρώντας, ωστόσο, το ρίσκο της υπερπροσφοράς στο κλάδο.