17
Μαρ

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ η πρόσβαση μικρών φωτοβολταϊκών στο δίκτυο ΑΔΜΗΕ μέσω ομαδοποίησης

Θοδωρής Παναγούλης

Ως προσθήκη, όταν έρθει το νομοσχέδιο για τις περιβαλλοντικές αδειδοτήσεις στη Βουλή, θα νομοθετηθεί από το ΥΠΕΝ η δυνατότητα ομαδοποίησης πολλών «μικρών» φωτοβολταϊκών (που σήμερα δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμού) έτσι ώστε να μπορούν να υποβάλλουν κοινό αίτημα σύνδεσης στο δίκτυο του ΑΔΜΗΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σε αυτή τη λύση έχει καταλήξει, τουλάχιστον μέχρι αυτή τη στιγμή, η ηγεσία του ΥΠΕΝ, η οποία έχει αναγνωρίσει το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι μικροί επενδυτές φωτοβολταϊκών στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Οι μικροί επενδυτές, λόγω μεγέθους, σχεδιάζουν τα πάρκα τους με τη λογική της σύνδεσης στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ (και όχι στο δίκτυο μεταφοράς). Ωστόσο σε πολλές περιοχές της χώρας το δίκτυο αυτό είναι κορεσμένο και πολλές φορές έχουν εξαντληθεί και τα περιθώρια τεχνικών παρεμβάσεων για να αυξηθεί η χωρητικότητά του.

Ειδικά, δε, με τον καταιγισμό των αιτήσεων των τελευταίων μηνών, το πρόβλημα είναι τεράστιο, καθώς ο κορεσμός του δικτύου διανομής τείνει να αφορά το σύνολο σχεδόν της χώρας.

Απαντώντας πρόσφατα στις ανησυχίες των παραγωγών ΑΠΕ, η γενική γραμματέας  κ. Σδούκου σημείωσε ότι το Υπουργείο βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ και τη ΡΑΕ  ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα αυτό και να δοθεί διέξοδος στους ενδιαφερόμενους.

«Θέλουμε να δώσουμε διέξοδο σε ενδιαφερόμενους που σήμερα «τρώνε πόρτα» από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμένων δικτύων. Σκεφτόμαστε, ενδεικτικά, να μπορούν να ομαδοποιούνται πολλά φωτοβολταϊκά που σήμερα δεν μπορούν να συνδεθούν στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ λόγω κορεσμού και να κάνουν κοινό αίτημα στον ΑΔΜΗΕ» ανέφερε χαρακτηριστικά.