03
Ιαν

10+1 δράσεις του ΥΠΕΝ το 2024 για περισσότερες ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή – Οι εκκρεμότητες προς ολοκλήρωση και τα καινούργια μέτρα

02 01 2024

Συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της συμμετοχής των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας σχεδιάζει να προωθήσει το ΥΠΕΝ την νέα χρονιά με ένα μέρος να αφορά την διευθέτηση ζητημάτων που ξεκίνησαν τον προηγούμενο χρόνο και ένα άλλο μέρος να αφορά καινούργια μέτρα.

Έντεκα δράσεις περιλαμβάνει το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το 2024 με ειδική στόχευση να συμβάλουν στην προώθηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας για την περαιτέρω αύξηση του μεριδίου τους στο ενεργειακό μίγμα της χώρας. Αναλυτικά οι δράσεις είναι οι εξής:

Συστήματα αποθήκευσης ενέργειας με μπαταρία και συγκεκριμένα εγκατάσταση αυτόνομων (standalone) μονάδων αποθήκευσης (μπαταρίες) μπροστά από τον μετρητή (FtM) για την διευκόλυνση της διείσδυσης των έργων ΑΠΕ, την ευστάθεια του συστήματος και όρους τεχνικούς αλλά και αγοράς και την αντιμετώπιση του περιορισμένου ηλεκτρικού χώρου.

Αυτοπαραγωγή με φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες: Πρόκειται για το πρόγραμμα που, όπως έχει γράψει το energypress, αναμένεται να ανακοινωθεί και επίσημα το επόμενο διάστημα. Προβλέπει την επιδότηση επιχειρήσεων (δευτερογενή – τριτογενή τομέα) ανεξαρτήτως μεγέθους, για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών σταθμών με ή χωρίς σύστημα αποθήκευσης, χωρίς τη δυνατότητα έγχυσης της ενέργειας στο Δίκτυο ή το Σύστημα, για εφαρμογή αυτοκατανάλωσης και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Αναδιάρθρωση και ενίσχυση των εσόδων του λογαριασμού ΑΠΕ-ΣΗΘΥΑ: Εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία νέας δυναμικότητας ΑΠΕ συνολικής ισχύος 3 GW έως το πέρας 2025.

Φωτοβολταϊκά σε κατοικίες, επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις: Σημειώνεται ότι πρόκειται για το Πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη» που «τρέχει» ήδη και επιχορηγεί τις οικιακές εγκαταστάσεις (νοικοκυριά) και τον πρωτογενή (αγρότες), δευτερογενή και τριτογενή (λοιπές χρήσεις) τομέα, καθώς επίσης και τις εγκαταστάσεις νομικών προσώπων που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς, για την εγκατάσταση φ/β συστημάτων, καθώς και συστημάτων αποθήκευσης για αυτοπαραγωγή με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού σύμφωνα με το άρθρο 14Α του ν. 3468/2006 (Α’ 129). Το πρόγραμμα αφορά σε όλη την Επικράτεια και αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη, όπως αναφέρεται στο Σχέδιο, τόσο για τους δικαιούχους όσο και συνολικά για την εθνική οικονομία.

Ψηφιοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας έργων ΑΠΕ: Το Πληροφοριακό Σύστημα ΑΠΕ (ΠΣΑΠΕ) θα αποτελέσει την ενιαία ψηφιακή πύλη αδειοδότησης έργων ΑΠΕ, διαλειτουργώντας με τα ψηφιακά συστήματα των φορέων αδειοδότησης.

Επιλογή και χωροθέτηση Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων (ΠΟΑΥΑΠ) και έγκριση σχήματος ενίσχυσης : Ως γνωστόν, μετά την έκδοση της ΚΥΑ Έγκρισης του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης ΥΑΠ πρέπει να χωροθετηθούν, με Προεδρικό Διάταγμα, οι ΠΟΑΥΑΠ που προβλέπονται στο Νόμο για τα Υπεράκτια Αιολικά Πάρκα. Παράλληλα, πρέπει να κοινοποιηθεί το σχήμα ενίσχυσης των ΥΑΠ, πράγμα που αναμένεται να γίνει εντός του 2024. Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία για την διαμόρφωση του σχήματος ενίσχυσης έχει ήδη εκκινήσει από το ΥΠΕΝ.

Αντλησιοταμίευση στην Αμφιλοχία: Πρόκειται για ένα μεγάλης κλίμακας (680 MW) Αντλησιοταμιευτικό Σταθμό στην Αμφιλοχία με Κύριο του έργου την ΤΕΡΝΑ.

Φωτοβολταϊκά για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά και ΟΤΑ (Ενεργειακές Κοινότητες): Το πρόγραμμα αφορά εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και εφαρμογή του εικονονικού συμψηφισμού για την κάλυψη των ενεργειακών καταναλώσεων των ευάλωτων νοικοκυριών και μείωση του ενεργειακού κόστους των ΟΤΑ. Σημειώνεται ότι η εν λόγω δράση αναπτύσσεται και σχεδιάζεται σε συσχέτιση με το πρόγραμμα «Απόλλων» που αναλύεται αμέσως μετά.

Πρόγραμμα «ΑΠΟΛΛΩΝ» – ΑΠΕ για ενεργειακά ευάλωτα νοικοκυριά, ΟΤΑ, ΔΕΥΑ και ΓΟΕΒ/ΤΟΕΒ (ΕΚΟΙΝ): Όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΥΠΕΝ, στόχος του εν λόγω προγράμματος είναι η κάλυψη των καταναλώσεων ηλεκτρικής ενέργειας (μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης και εφαρμογής εικονικής αυτοκατανάλωσης) για α) τα ευάλωτα νοικοκυριά (δικαιούχοι ΚΟΤ Α’ για το 100% της κατανάλωσης, β) τους ΟΤΑ Α’ και Β’, ΔΕΥΑ και ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ για το 50% της κατανάλωσης.

Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου για την αυτοκατανάλωση ενέργειας, τον ενεργειακό συμψηφισμό και τον εικονικό ενεργειακό συμψηφισμό: Ο σχεδιασμός του ΥΠΕΝ εν προκειμένω περιλαμβάνει κατάρτιση νέας Υ.Α. /τροποποίηση υπάρχουσας, για την εγκατάσταση σταθμών παραγωγής από αυτοπαραγωγούς με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού και εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

Αναθεώρηση θεσμικού πλαισίου για την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας: Το έργο αφορά την εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με τις διατάξεις της νέας Οδηγίας (ΕΕ) 2023/2413, με την οποία αναθεωρήθηκε η Οδηγία (ΕΕ) 2018/2021), συγκεκριμένα διατάξεις της Οδηγίας που έχουν ημερομηνία ενσωμάτωσης 1η Ιουλίου 2024.

Δείτε εδώ ολόκληρο το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.