03
Φεβ

Φωτοβολταϊκά έως 500 kW: Σχέδιο του ΥΠΕΝ για ταρίφες εκτός διαγωνισμών σε «παλιά» έργα που θα υπογράψουν σύμβαση μετά την 1η Ιανουαρίου 2023 – Οι προϋποθέσεις

03 02 2023

Την προοπτική να μην ισχύσει καθολικά το τέλος στις τιμές εκτός διαγωνισμών, για τα φωτοβολταϊκά έως 500 κιλοβάτ που είναι αδειοδοτικώς έτοιμα να υπογράψουν σύμβαση από τη 1η Ιανουαρίου 2023, βλέπει θετικά το ΥΠΕΝ. Κι αυτό γιατί φέρεται να κλίνει υπέρ στο να νομοθετήσει την εξαίρεση από τον παραπάνω κανόνα των «μικρών» μονάδων που είχαν υποβάλει αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ έως το τέλος του προηγούμενου έτους, χωρίς να προλάβουν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 να συνάψουν σύμβαση και έτσι να κλειδώσουν διοικητικά οριζόμενη ταρίφα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, σχετικό αίτημα έχει μεταφέρει ο ΣΠΕΦ από τον Ιούλιο στο ΥΠΕΝ, με το εύλογο επιχείρημα ότι λόγω των πολύμηνων καθυστερήσεων στην χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, τα έργα αυτά έχασαν την προθεσμία της 31ης Δεκεμβρίου 2022 χωρίς δική τους υπαιτιότητα. Ένα επιχείρημα που βρήκε ευήκοα ώτα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία δεσμεύθηκε να υλοποιήσει τη σχετική παρέμβαση στον κατάλληλο χρόνο.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο πως το σχέδιο του ΥΠΕΝ (όπως και το αίτημα του ΣΠΕΦ) θέτει προϋποθέσεις για τους ανεξάρτητους παραγωγούς που θα μπορούν να αξιοποιήσουν αυτή την εξαίρεση, ώστε να μην δημιουργηθεί ενδεχόμενος «πληθωρισμός» έργων με διοικητικά οριζόμενες ταρίφες. Έτσι, για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί στον ΔΕΔΔΗΕ μετά την 1η Ιανουαρίου 2021, κάθε ιδιώτης θα μπορεί να κλειδώσει «ταρίφα» εκτός διαγωνισμών μόνο για ένα «μικρό» φωτοβολταϊκό.

Επίσης, όρος θα είναι να μην παραβιάζεται ο κανόνας των δύο έργων ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο. Επομένως, κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο θα μπορεί να κλειδώσει ταρίφα εκτός διαγωνισμών για «μικρό» φωτοβολταϊκό με αίτηση σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ πριν από τις αρχές του 2023, στην περίπτωση που, άμεσα ή έμμεσα, δεν κατέχει ήδη δύο έργα με διοικητικά οριζόμενες τιμές.

Όσοι ανεξάρτητοι παραγωγοί πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, θα μπορούν να υπογράψουν οποιαδήποτε στιγμή με τον ΔΑΠΕΕΠ σύμβαση με ταρίφα εκτός διαγωνισμών. Επομένως, ανεξάρτητα από το πότε θα λάβουν όρους σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ, θα είναι διασφαλισμένο πως δεν θα χρειαστεί να «περάσουν» από διαγωνισμό, για να μπουν σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Για τα φωτοβολταϊκά ιδιωτών έως 500 κιλοβάτ, οι διοικητικά οριζόμενες τιμές αποσύρθηκαν ενόψει των διαγωνισμών για «μικρά» έργα που προβλέπει το νέο σχήμα λειτουργικής ενίσχυσης. Επομένως, από την 1η Ιανουαρίου 2023, για να κλειδώσει ταρίφα μία τέτοια μονάδα θα πρέπει υποχρεωτικά να «περάσει» μέσα από δημοπρασία.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ένα φωτοβολταϊκό που έλαβε όρους σύνδεσης π.χ. τον Δεκέμβριο του 2022, και επομένως δεν πρόλαβε να υπογράψει σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης μέχρι το τέλος του έτους, αυτή τη στιγμή παραμένει «παγωμένο» αναμένοντας τη διεξαγωγή διαγωνισμού για τα «μικρά» έργα ΑΠΕ.