28
Νοέ

Σταθερές ταρίφες θα δώσει το ΥΠΕΝ σε «ώριμα» έργα ΑΠΕ που θα δεχτούν, είτε αυξημένους περιορισμούς έγχυσης, είτε προσθήκη μπαταρίας – Διαγωνισμοί από το 2024

28 11 2023

Ως δέλεαρ σχεδιάζει να αξιοποιήσει το ΥΠΕΝ τις σταθερές ταρίφες (λειτουργική ενίσχυση) , ώστε έργα ΑΠΕ με οριστικούς όρους σύνδεσης να επιλέξουν, είτε να υπαχθούν σε αυξημένους περιορισμούς έγχυσης, είτε να προσθέσουν μπαταρία, και έτσι να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος. Την αποκάλυψη έκανε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, στο τριήμερο συνέδριο του ΥΠΕΝ «Ενεργειακή Ασφάλεια και Πράσινη Ανάπτυξη». Μάλιστα, όπως σημείωσε η υφυπουργός, στόχος είναι οι σχετικοί διαγωνισμοί να αρχίσουν να «τρέχουν» το 2024.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως θα τροποποιηθεί το υφιστάμενο σχήμα δημοπρασιών. Υπό το νέο διαγωνιστικό πλαίσιο, από το επόμενο έτος και σε ορίζοντα 3ετίας (δηλαδή μέχρι το 2026), θα προγραμματιστούν διαγωνισμοί για «απλά» έργα ΑΠΕ, οι ιδιοκτήτες των οποίων θα συναινέσουν στο να επιβληθεί στις μονάδες ενισχυμένος περιορισμός έγχυσης (σε σχέση με ό,τι προβλέπεται στις προσφορές σύνδεσης), ώστε να διεκδικήσουν ταρίφα. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο «κόφτης» θα προσδιοριστεί στο 50%, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαριστεί αν αυτές οι δημοπρασίες θα είναι μεικτές ή technology specific.

Στο ίδιο σχήμα, θα περιλαμβάνονται και διαγωνισμοί για επίσης ώριμα έργα, στα οποία οι επενδυτές θα προσθέσουν μπαταρίες behind the meter, για να μπορέσουν να διεκδικήσουν λειτουργική ενίσχυση. Όπως έχει ήδη γράψει το energypress, πιθανότατα οι διαγωνισμοί αυτοί θα αφορούν μόνο φωτοβολταϊκά, ενώ με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ προβλέπεται να δημοπρατηθούν έργα συνολικής ισχύος 2 Γιγαβάτ.

Πάντως, το υπουργείο έχει αναθέσει μελέτη ώστε να προσδιοριστεί με ακρίβεια σε ποιο επίπεδο συνολικής δημοπρατούμενης ισχύος θα πρέπει να κινείται το χαρτοφυλάκιο έργων με μπαταρίες πίσω από τον μετρητή, για να απελευθερωθεί ο απαιτούμενος ηλεκτρικός «χώρος». Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η μελέτη αυτή αναμένεται να παραδοθεί στο ΥΠΕΝ το αργότερο στις αρχές του 2024, ώστε το υπουργείο να σχεδιάσει το σχήμα των διαγωνισμών με κάθε λεπτομέρεια και να διαπραγματευτεί την έγκριση από την Κομισιόν του υφιστάμενου σχήματος.

Με την έγκριση, θα ανοίξει ο δρόμος για να ψηφισθεί το σχετικό νομοθετικό πλαίσιο, όπως επίσης και για να δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση που θα καθορίζει τα χρονικά διάστημα εντός της 3ετίας που θα διεξαχθούν οι δύο τύποι δημοπρασιών – τόσο για «απλά» έργα με ενισχυμένους περιορισμούς έγχυσης, όσο και για σταθμούς που θα προσθέσουν μπαταρίες.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται υπό ανάπτυξη έργα με οριστικές προσφορές σύνδεσης συνολικής ισχύος 14,7 Γιγαβάτ. Εκτιμάται από το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο, περίπου το 50% προορίζεται από τους επενδυτές για τη διεκδίκηση λειτουργικής ενίσχυσης. Επομένως, υπάρχει μία σημαντική «δεξαμενή» σταθμών ΑΠΕ για να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς και, με αυτό τον τρόπο, να εξοικονομηθεί ηλεκτρικός «χώρος».