21
Σεπ

Σδούκου: Δίκτυα, αποθήκευση και PPAs οι βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την επόμενη 4ετία – Υπό επεξεργασία στοχευμένα μέτρα για τους καταναλωτές

21 09 2023

Τους βασικούς άξονες που περιλαμβάνει η «ατζέντα» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τα επόμενα χρόνια στη διάρκεια της θητείας της νέας κυβέρνησης παρουσίασε αναλυτικά η Υφυπουργός του ΥΠΕΝ κα Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας εχθές σε εκδήλωση-παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του ΙΕΝΕ για τον ελληνικό ενεργειακό τομέα 2023.

Ειδικότερα, η κα Σδούκου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την πρόθεση του Υπουργείου να δώσει έμφαση σε ζητήματα διαχειριστών και δικτύου τόσο στον τομέα του φυσικού αερίου όσο και στον ηλεκτρισμό. Ταυτόχρονα, θέση προτεραιότητας παίρνουν τα θέματα της αποθήκευσης όπου εξετάζεται η εισαγωγή κινήτρων προκειμένου να επιταχυνθούν οι επενδύσεις σε μπαταρίες και έργα αντλησιοταμίευσης. Ανάλογη προσέγγιση υιοθετείται και στο κομμάτι των διμερών συμβολαίων πράσινης ενέργειας όπου η επιδίωξη του ΥΠΕΝ είναι να διαμορφωθεί ένα «modus operandi» που θα διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των συμμετεχόντων με όρους αγοράς. Τόνισε, επίσης την ιδιαίτερη δουλειά που έχει συντελεστεί στον τομέα των υπεράκτιων αιολικών, όπου οι προσπάθειες κατέληξαν μετά από ένα και πλέον χρόνο στην αποτύπωση συγκεκριμένων περιοχών για την εγκατάσταση των μονάδων. Με δεδομένη την εμπλοκή πλήθους φορέων, το τελικό σχέδιο, όπως ανέφερε, λαμβάνει υπόψη το σύνολο των παρατηρήσεων και περιορισμών που τέθηκαν και διαμορφώνει «καθαρές» και αποδοτικές περιοχές για να υποδεχθούν τους σταθμούς υπεράκτιας αιολικής ενέργειας.

Αναφερόμενη στον επερχόμενο χειμώνα, η υφυπουργός τόνισε ότι περισσότερο πλέον ανησυχία δημιουργούν οι τιμές και η διακύμανση που δυνητικά μπορεί να έχουν παρά το κομμάτι της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο έχει επιλυθεί σε ένα σημαντικό βαθμό, συγκριτικά με τον προηγούμενο χειμώνα. Συγκεκριμένα, εππισήμανε ότι από πλευράς ετοιμότητας, η χώρα είναι σε καλύτερη θέση σε σχέση με πέρυσι καθώς έχει προστεθεί η νέα μονάδα Πτολεμαΐδα 5 και αναμένεται στις αρχές του έτους και η έναρξη λειτουργίας του νέου FSRU στην Αλεξανδρούπολη. «Αυτό που πρέπει να δούμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πως θα μπορέσουμε να στηρίξουμε επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε μια ενδεχόμενη άνοδο των τιμών ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, τόνισε την πρόθεση της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ να προχωρήσει με μεγαλύτερη ταχύτητα στην ανάπτυξη και ωρίμανση υποδομών και δη των εμβληματικών έργων όπως είναι οι εγχώριες και διεθνείς διασυνδέσεις της χώρας, καθώς συνιστούν οργανικό κομμάτι τόσο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας όσο και για την ανθεκτικότητα που εμφανίζει σε πλήθος κρίσεων που μπορεί να προκύψουν. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ιδιαίτερα για το στοιχείο της «ανθεκτικότητας» χρειάζεται να διεξαχθεί μια συνολικότερη διαβούλευση σε επίπεδο ΕΕ και να διατεθούν σχετικοί πόροι για την υλοποίηση παρεμβάσεων.

Τέλος, ειδική αναφορά έκανε στο κομμάτι των καταναλωτών, σημειώνοντας ότι άμεσα θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου που θα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για τους ευάλωτους καταναλωτές, τις ρευματοκλοπές και την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών. Στόχος του ΥΠΕΝ, όπως τόνισε η κα Σδούκου, είναι να απορροφηθούν το σύνολο των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων ενισχύοντας την περιφερειακή συνοχή της χώρας και την εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα.