01
Ιούν

ΡΑΑΕΥ: Έκδοση 13.000 Βεβαιώσεων Καταχώρησης Πολυγώνου ΑΠΕ – Άλλες 6.000 προς υπογραφή ή για εξέταση

01 06 2023

Με εντατικούς ρυθμούς προχωρά η ΡΑΑΕΥ στην έκδοση Βεβαιώσεων Καταχώρησης Πολυγώνου Εξαιρούμενου Σταθμού, εξετάζοντας τα αιτήματα των παραγωγών ΑΠΕ. Είναι ενδεικτικό ότι υπάρχουν ημέρες που εκδίδονται 650-700 Βεβαιώσεις, φτάνοντας ακόμη και τις 1.000 σε ορισμένες περιπτώσεις.

Ως συνέπεια, έως αυτή τη στιγμή έχουν εκδοθεί περίπου 13.000 Βεβαιώσεις Καταχώρησης. Επομένως, σε λιγότερο από ένα μήνα η Ρυθμιστική Αρχή έχει διεκπεραιώσει περί τα 5.500 αιτήματα – αν ληφθεί υπόψη ότι στις αρχές Μαΐου, όπως είχε γράψει το energypress, είχαν εκδοθεί κοντά στις 7.500 Βεβαιώσεις.

Την ίδια στιγμή, στη ΡΑΑΕΥ βρίσκονται επιπλέον 6.000 αιτήσεις, οι οποίες βρίσκονται είτε προς υπογραφή, αφού έχει ολοκληρωθεί η διεκπεραίωσή της, είτε προς εξέταση.

Όπως είναι γνωστό, η υποχρέωση ανάρτησης των πολυγώνων αφορά όλους τους υφιστάμενους εξαιρούμενους σταθμούς που έχουν συνάψει λειτουργική ενίσχυση με τον ΔΑΠΕΕΠ ή για τους οποίους ο Διαχειριστής έχει εκδώσει Βεβαίωση απευθείας συμμετοχής στην Αγορά. Το ίδιο ισχύει και για τους εξαιρούμενους σταθμούς στα ΜΔΝ. Υπενθυμίζεται ότι, με διάταξη σε τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στα μέσα Μαρτίου στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο, έχει παραταθεί έως τις 30 Ιουνίου η διορία κατάθεσης των Βεβαιώσεων στον ΔΑΠΕΕΠ (για το διασυνδεδεμένο σύστημα) ή τον ΔΕΔΔΗΕ (για τα ΜΔΝ).

Η μη τήρηση της προθεσμίας συνεπάγεται «πάγωμα» της καταβολής των αποζημιώσεων στους ιδιοκτήτες των αντίστοιχων «μικρών» έργων ΑΠΕ. Πάντως, παρά τον μεγάλο φόρτο εργασίας της ΡΑΑΕΥ στη δεδομένη συγκυρία, αλλά και το πάγιο πρόβλημα της υποστελέχωσής της, εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εγκαίρως η έκδοση Βεβαιώσεων και για τις 6.000 αιτήσεις που εκκρεμούν αυτή τη στιγμή, ώστε οι επενδυτές να προλάβουν εντός της προβλεπόμενης προθεσμίας να καταθέσουν τις Βεβαιώσεις στον ΔΑΠΕΕΠ. Επομένως, τα έργα θα αποφύγουν τον κίνδυνο αναστολής πληρωμών.

Μάλιστα, η διορία της 30ής Ιουνίου είναι ανελαστική, υπό την έννοια ότι δεν μπορεί να υπάρξει στην πορεία καινούρια τροπολογία για την εκ νέου μετάθεσή της, με δεδομένο ότι η Βουλή είναι κλειστή καθοδόν προς τις δεύτερες κάλπες, οι οποίες θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου.

Από την άλλη πλευρά, αξίζει να σημειωθεί πως η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 20.000 εξαιρούμενους σταθμούς. Επομένως, ακόμη και αυτή τη στιγμή υπάρχουν «μικρά» έργα για τα οποία οι παραγωγοί δεν έχουν προχωρήσει στο σχετικό αίτημα προς τη Ρυθμιστική Αρχή.