07
Απρ

ΠΟΣΠΗΕΦ: Σταθερή η απόδοση των φωτοβολταϊκών σύμφωνα με την εγκατεστημένη ισχύ

“Ένα πάρκο που έχει υπογράψει σύμβαση με ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ για  99,5  KW/p  μπορεί  να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη ισχύ  και να πουλάει την Παραγωγή της Συγκεκριμένης Ισχύος . Είναι απολύτως αποδεκτό η παραγωγή να γίνεται από  Φωτοβολταικά Πάνελ  που είναι εγκατεστημένα σε Σταθερές Βάσεις, οπότε θα μπορεί να έχει μία ετήσια απόδοση που μπορεί να φτάσει σε συγκεκριμένες Περιοχές της  Χώρας  και τις 170.000 Κιλοβατώρες”. Τα παραπάνω αναφέρει η ΠΟΣΠΗΕΦ σε ανακοίνωσή της για το ζήτημα που προέκυψε σχετικά με την αυξημένη απόδοση κάποιων φωτοβολταϊκών, για τα οποία η ΡΑΕ είχε ζητήσει από ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ να προχωρήσουν σε ελέγχους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση επισημαίνει:

Τις τελευταίες Ημέρες  έχουν δημοσιευτεί διάφορα άρθρα με  αφορμή την υποτιθέμενη  εύρεση  418 φωτοβολταικών Πάρκων με αδικαιολόγητη αυξημένη απόδοση. Μάλιστα γίνεται αναφορά σε διάφορες μεθόθους σύγκρισης  χρονικών περιόδων  από τις οποίες  προκύπτει η “αδικαιολόγητη” κατά την κρίση των άρθρογράφων  απόδοση.

Για όλα τα παραπάνω  νοιώθουμε την ανάγκη να αναφέρουμε τα παρακάτω προς καθησυχασμό των Φωτοβολταικών Παραγωγών και ενημέρωση των Αρμοδίων .

Οι Συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι Φωτοβολταικοί Παραγωγοί  στη χώρα μας έχουν  αναφορά σε Ονομαστική Ισχύ  Φωτοβολταικών Πάνελ. Αυτό σημαίνει ότι ένα πάρκο που έχει υπογράψει σύμβαση ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ για  99,5  KW/p  μπορεί  να εγκαταστήσει τη συγκεκριμένη ισχύ  και να πουλάει την Παραγωγή της Συγκεκριμένης Ισχύος . Είναι απολύτως αποδεκτό η παραγωγή να γίνεται από  Φωτοβολταικά Πάνελ  που είναι εγκατεστημένα σε Σταθερές Βάσεις, οπότε θα μπορεί να έχει μία ετήσια απόδοση που μπορεί να φτάσει σε συγκεκριμένες Περιοχές της  Χώρας  και τις 170.000 Κιλοβατώρες. Σε περίπτωση που οι Φωτοβολταικοί Συλλέκτες  είναι εγκατεσημένοι σε  Ηλιακούς Ιχνηλάτες ( Τράκερ ), η Παραγωγή ενός Φωτοβολταικού Σταθμού σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τις 250.000 κιλοβατώρες  σε Ετήσια Βάση .

Σύμφωνα με τα ανωτέρω είναι αναφαίρετο Δικαίωμα του Κάθε παραγωγού αν  καταστραφούν κάποια Φωτοβολταικά Πάνελ να τα αντικαταστήσει ( κάτι που γίνεται σχεδόν σε όλα τα  Φωτοβολταικά Πάρκα ) . Αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε παραγωγού είναι αν τα Πάνελ του έχουν παρουσιάσει κατασκευαστικά Προβλήμτα  , Φαινόμενο PID , ή οτιδήποτε άλλο,  να τα αντικαταστήσει με άλλα καινούργιας Τεχνολογίας .  Είναι πολύ συνηθισμένο ιδιαίτερα σε αυτούς τους Παραγωγούς που επέλεξαν  τεχνολογία  Πάνελ Αμορφου Πυριτίου . Αναφαίρετο δικαίωμα επίσης  του κάθε παραγωγού είναι να αποφασίσει να αλλάξει το σύστημα της βάσης και να τοποθετήσει τους Φωτοβολταικούς Συλλέκτες σε Ηλιακούς ιχνηλάτες αντί σταθερής Βάσης  καθώς και το αντίθετο.

Αυτό που δεν επιτρέπεται να κάνει κάποιος Φωτοβοτλαικός Παραγωγός είναι να αυξήσει την Συνολική ισχύ του Φωτοβολταικού του Πάρκου .  Τα φωτοβολταικά Πάνελ που είχαν τοποθετηθεί στις αρχές είναι 175 W/P , 200w/p , 220w/p  και 240 w/p , τα οποία πλέον δεν κυκλοφορούν . Πρεπει όμως να προσεχθεί όταν τοποθετηθεί κάποιο άλλο Πάνελ  260 , 290 , 330 , ή και 400 W/p  να αφαιρεθούν τα ανάλογης ισχύς Πάνελ έτσι ώστε η Συνολική Ισχύ του Πάρκου να μην αυξηθεί πέρα των οριζομένων στις σχετικές Συμβάσεις .