08
Νοέ

Μεγάλη έλλειψη και πολύ υψηλές τιμές για τα φωτοβολταϊκά πάνελ – Δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τα πάρκα τους οι επενδυτές

Θοδωρής Παναγούλης

Σε απόλυτη ανεπάρκεια βρίσκεται την περίοδο αυτή η αγορά των φωτοβολταϊκών πάνελ στη χώρα μας (όπως άλλωστε και συνολικά στην Ευρώπη) με αποτέλεσμα οι επενδυτές που έχουν κλεισμένα συμβόλαια αγοράς να είναι εκτεθειμένοι σε μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εκείνοι που προσπαθούν τώρα να συμβολαιοποιήσουν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κατασκευάσουν τα πάρκα τους, δεν βρίσκουν παραδόσεις παρά μόνον από το ερχόμενο καλοκαίρι και μετά!

Την ίδια στιγμή οι τιμές έχουν πάρει την ανηφόρα σημειώνοντας αυξήσεις της τάξης του 15 και 20% σε σχέση με τις τιμές προ ολίγων εβδομάδων, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στα business plan με τα οποία έχουν κάνει τους σχεδιασμούς τους οι υποψήφιοι παραγωγοί πράσινης ενέργειας.

Η ιδιαίτερα δύσκολη αυτή συγκυρία επηρεάζει όλους τους επενδυτές φωτοβολταϊκών, ενώ συνιστά επιπλέον πίεση στους μικρούς παραγωγούς που “κυνηγάνε” τις ημερομηνίες για να κλειδώσουν ταρίφες, τη στιγμή μάλιστα που διαφαίνονται προθέσεις του ΥΠΕΝ να μειώσει τις τιμές αναφοράς για τα έργα εκτός διαγωνισμών.

Η έλλειψη επάρκειας πάνελ προέρχεται, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, από την μεγάλη αύξηση στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών παγκοσμίως, αλλά και μέσα στην Κίνα που έχει καταστεί ο μοναδικός σχεδόν παραγωγός πάνελ στον κόσμο. Η χώρα ανακοίνωσε μάλιστα ότι από το 2021 και για μια πενταετία θα εγκαθιστά 65 Γιγαβάτ φωτοβολταϊκών το χρόνο! Υπολογίζεται ότι σύντομα η παγκόσμια αγορά φωτοβολταϊκών θα φτλασει στα επίπεδα των 200 Γιγαβάτ ετησίως, με αποτέλεσμα, προς ώρας τουλάχιστον, η παραγωγή πάνελ να μην μπορεί να ακολουθήσει τη ζήτηση.

Το “στρίμωγμα” εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Σε κάθε περίπτωση, στη χώρα μας, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιοποιημένες παραγγελίες παραδίδονται με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων. Για νέες παραγγελίες οι παραδόσεις προσδιορίζονται για μετά τον Μάϊο του 2021. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί κανείς να βρεί ακόμα στην αγορά μικρές ποσότητες πάνελ (προέρχονται από στόκ ή από ακυρώσεις παραγγελιών κ.λπ.) αλλά ο κανόνας είναι ότι πρόκειται για “είδος εν ανεπαρκεία”.

Όπως προαναφέρθηκε, οι τιμές στις οποίες πωλούνται σήμερα τα πάνελ είναι αυξημένες σε σημαντικό ποσοστό (συγκρίνοντας πάντα το ίδιο προϊόν) τόσο λόγω της μεγάλης ζήτησης όσο και επειδή έχουν ανέβει εντυπωσιακά οι τιμές όλων σχεδόν των υλικών κατασκευής ενός φωτοβολταϊκού πάνελ: Πυρίτιο (56% το τελευταίο τρίμηνο), Αλουμίνιο (20% το τελευταίο εξάμηνο), Χαλκός (52%), κυψέλες (23% στο τελευταίο τρίμηνο), αλλά κυρίως το γυαλί, του οποίου η άνοδος φτάνει το 71% τους τελευταίους δυόμισι μήνες.

Οι ανάγκες για γυαλί έχουν αυξηθεί στα φωτοβολταϊκά γιατί πλέον κυριαρχούν τα bifacial πάνελ, ενώ στην παρούσα περίοδο έχουν προτεραιότητα οι φαρμακευτικές που επίσης απορροφούν μεγάλες ποσότητες γυαλιού.

Πρόσφατη είναι άλλωστε η παρέμβαση έξι εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής φωτοβολταϊκών που υπέγραψαν κοινή επιστολή προς το Πεκίνο με την οποία ζητούν άρση των περιορισμών στην παραγωγή γυαλιού για φωτοβολταϊκά.