01
Οκτ

Κοινή ανακοίνωση των μεγάλων κινεζικών παραγωγών φωτοβολταϊκών για αναβολή παραγγελιών εν μέσω ελλείψεων και ακριβών πρώτων υλών

Κοινή ανοικτή επιστολή δημοσίευσαν οι μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής φωτοβολταϊκών συστημάτων στην Κίνα προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την κατάσταση στον κλάδο και να προειδοποιήσουν για τις συνέπειες.

Συγκεκριμένα, την ακόλουθη επιστολή υπογράφουν οι Longi, Jinko, Trina, JA Solar και Risen New Energy:

Η κινεζική βιομηχανία φωτοβολταϊκών έχει γίνει οδηγός στην παγκόσμια μείωση των εκπομπών ρύπων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στο α΄ εξάμηνο του 2021 παρήχθησαν 105 γιγαβάτ δισκίων, 92,4 γιγαβάτ κυψελών και 80,2 γιγαβάτ module, αυξημένα κατά 40%, 56,6% και 50,5% ετησίως.

Από το β’ εξάμηνο του 2020 και το ατύχημα που συνέβη σε μονάδα παραγωγής πυριτίου, η τιμή της αυξάνεται σταθερά. Σε συνδυασμό με την αποσύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, η τιμή των πρώτων υλών φωτοβολταϊκών συνέχισε να αυξάνεται φέτος. Στις 22 Σεπτεμβρίου η τιμή μονοκρυσταλλικού υλικού αυξήθηκε έως 153% σε σχέση με τις αρχές του έτους, ενώ η τιμή του γυαλιού κατά 18,2% τον Αύγουστο και του υμενίου κατά 35% σε ετήσια βάση.

Την ίδια στιγμή, η τιμή των module παρέμεινε σχετικά σταθερή φέτος με άνοδο μόλις 9,1%. Πρόσφατα, μάλιστα, η τιμή του πυριτίου σημειώνει ιδιαίτερη άνοδο και έχει ξεπεράσει τα 260 CNY/κιλό.

Με την τιμή αυτή στα ύψη, πολλές παραγγελίες για παραγωγή module θα έχουν σοβαρές ζημιές. Η σοβαρή ανισορροπία ανάμεσα στο upstream και το downstream θα διασπάσει τη σταθερή αλυσίδα του κλάδου και θα θέσει σε κίνδυνο τη βιώσιμη ανάπτυξη του.

Με βάση τα παραπάνω, οι εταιρείες ζητούν τα εξής:

1. Η έλλειψη παραγωγής πρώτων υλών και η ισχυρή ζήτηση για εξαρτήματα οδήγησε σε μια κρίση στον προγραμματισμό και τις παραδόσεις για τους κατασκευαστές module. Προς το παρόν, συντονίζουν τις προσπάθειές τους και προσπαθούν να σταθεροποιήσουν τις προμήθειες. Κατά τη δύσκολη αυτή περίοδο ζητούν από τις κρατικές υπηρεσίες της Κίνας να δείξουν ευελιξία στην πολιτική τους ώστε οι επιχειρήσεις να αποφύγουν τα περιοριστικά μέτρα ως τα τέλη του έτους και να συνεχιστεί η κατασκευή των έργων.

2. Πρόσφατα λόγω της έλλειψης υλικών και τους περιορισμούς ηλεκτροδότησης, αρκετές εταιρείες της πρώτης βαθμίδας στα module αναγκάστηκαν να περικόψουν την παραγωγή τους. Ο βαθμός λειτουργίας των εργοστασίων αυτών αναμένεται να μην ξεπεράσει το 70%. Η έλλειψη παραγωγικής ισχύος θα δυσκολέψει τους στόχους εγκαταστάσεων βραχυπρόθεσμα. Οι εταιρείες ζητούν την κατανόηση των πελατών τους και ζητούν να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναβολής στα σχέδιά τους.

3. Παράλληλα, ζητείται από τους συνδέσμους των φωτοβολταϊκών να παρακολουθούν αποτελεσματικά την παραγωγή, να βοηθούν τις εταιρείες να κάνουν τον προγραμματισμό τους και να αποτρέψουν τον μη υγιή ανταγωνισμό για πρώτες ύλες.

4. Το upstream και το downstream στον κλάδο θα πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες. Οι παραγωγοί πρώτων υλών πρέπει να προχωρήσουν με την πρωτοβουλία να προμηθεύσουν ορθολογικά την αγορά.