30
Οκτ

Κατρακύλησαν σε ιστορικό χαμηλό οι spot τιμές των φωτοβολταϊκών πάνελ – Οι εκτιμήσεις για το 2030 και οι επισημάνσεις της αγοράς

30 10 2023

Στα χαμηλότερα επίπεδα που έχουν καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του κλάδου βρίσκονται οι τιμές spot των φωτοβολταϊκών πάνελ, σύμφωνα με όσα αποτυπώνει το εβδομαδιαίο δελτίο του OPIS.

Αν και πρόκειται για spot τιμές, όπως επεξηγούν στελέχη της αγοράς με γνώση του κλάδου, ωστόσο, σε ανάλογη τροχιά βρίσκονται και οι τιμές που κλείνονται συμφωνίες προμήθειας.

Σήμερα, ένας παραγωγός προμηθεύεται φωτοβολταϊκά πάνελ στα 12-14,5 cents/W που αν προστεθεί και το παράπλευρο κόστος των μεταφορών η τιμή φτάνει κατά μέσο όρο τα 15 σεντς, μιλώντας πάντα για μεγάλης κλίμακας έργα. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το μέσο σταθμισμένο κόστος ενέργειας (Levelized Cost of Energy) της τεχνολογίας των φωτοβολταϊκών έχει υποχωρήσει 10-15% σε σχέση με το 2022, πράγμα που σημαίνει ότι κυμαίνεται στα προ ενεργειακής κρίσης επίπεδα.

Τα παραπάνω, όπως σχολιάζουν στελέχη της αγοράς, αποτελούν «απόρροια» της καμπύλης εκμάθησης που χαρακτηρίζει την εν λόγω τεχνολογία των φωτοβολταϊκών και σε συναντάται με την ίδια ένταση στις άλλες τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα στα αιολικά. Πιο συγκεκριμένα, καταγράφεται το φαινόμενο – που δεν είναι καινούργιο – να διπλασιάζεται η παραγωγή των φωτοβολταϊκών και να πέφτει περίπου κατά 20% η τιμή τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τιμές των πάνελ έχουν υποχωρήσει κατά 35% περίπου φέτος σε σχέση με πέρυσι.

pv-magazine

Σημειώνεται ότι η εν λόγω τάση διακόπηκε την τελευταία διετία υπό το βάρος της υγειονομικής και ενεργειακής κρίσης, ωστόσο, πλέον ο κλάδος επανέρχεται στην πρότερη «περπατησιά» του και μάλιστα σε ακόμη καλύτερα επίπεδα, γεγονός που κάνει τους ειδικούς του κλάδου να μιλούν για περαιτέρω υποχώρηση των τιμών τα επόμενα χρόνια ως και κάτω από 10 λεπτά μέχρι το 2030.

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα μέρη που συνθέτουν το κόστος ενός παραγωγού για την κατασκευή ενός φωτοβολταϊκού, αυτά παραμένουν σε γενικές γραμμές στα ίδια επίπεδα με εξαίρεση ορισμένες αυξήσεις στο μέσο κόστος διασύνδεσης λόγω των περιορισμών του συστήματος και οριακής αύξησης στα επιτόκια, πράγμα που ισχύει στο σύνολο της οικονομίας.

Σε κάθε περίπτωση, όπως σημειώνουν παράγοντες της αγοράς, τα σημερινά «νούμερα» του κλάδου, ως έχουν μετά την καταγραφή ιστορικά χαμηλών τιμών στη spot αγορά, καθιστούν πιο ελκυστικές τις αποδόσεις και επομένως διαμορφώνουν «κίνητρα» για την προώθηση και ωρίμανση πρόσθετων επενδύσεων.

Τα δείγματα από την Κίνα

Σύμφωνα με όσα καταγράφει το pv-magazine, το κλίμα στην Κίνα που συνιστά την μεγαλύτερη αγορά φωτοβολταϊκών παγκοσμίως (τόσο από άποψη παραγωγής φ/β όσο και από άποψη εγκατεστημένης ισχύος και επομένως αποτελεί παγκόσμιο «δείκτη»), παραμένει πτωτικό και επομένως επιβεβαιώνει την τάση περαιτέρω μείωσης των τιμών.

Συγκεκριμένα, σημειώνεται ότι ενώ η εγχώρια ζήτηση θα προέλθει από τις εγκαταστάσεις κατά το τέταρτο τρίμηνο, η εν λόγω περίοδος διακρίνεται εξ’ ορισμού ως περίοδος χαμηλής ζήτησης. Με δεδομένο ότι οι διαθέσιμες εκτάσεις για έργα μειώνονται, η ζήτηση δεν θα είναι τόσο υψηλή όσο αναμενόταν, όπως εξηγεί ένας κατασκευαστής φωτοβολταϊκών πάνελ.

Οι παραγγελίες που υπογράφηκαν το τελευταίο τρίμηνο έχουν ακυρωθεί και οι αγοραστές θέλουν να επανυπογράψουν συμβόλαια με τις υφιστάμενες χαμηλές τιμές, σημειώνει άλλος κατασκευαστής. Αντίστοιχα, ανάλογη ζοφερή εικόνα παρουσιάζεται και στη μεριά της προσφοράς, καθώς οι κατασκευαστές πάνελ της Κίνας διατηρούν αποθέματα 1-2 μηνών, όπως αναφέρεται στο άρθρο του pv-magazine.

Επιπρόσθετα, η ευρωπαϊκή αγορά, μια εκ των βασικών αγορών εισαγωγής κινέζικων πάνελ, αναμένεται να έχει μικρή έως και καθόλου επίδραση στην αύξηση της ζήτησης, καθώς, όπως έχει γράψει το energypress, διατηρεί ήδη ένα σημαντικό μεγάλο απόθεμα σε εξοπλισμό που ήδη ξεπερνάει τις ανάγκες της για το τρέχον και το επόμενο διάστημα.

Επιπλέον, πηγές του pv-magazine προσθέτουν ότι ακόμη και με τις συγκεκριμένες χαμηλές τιμές, οι καθυστερήσεις στις εγκρίσεις νέων έργων και η έλλειψη εργατικού δυναμικού δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για πολλά νέα έργα. Παρόμοια εικόνα παρουσιάζει και η Λατινική Αμερική με την αγορά της Βραζιλίας, όπως επισημαίνεται, να παρουσιάζει ανάλογες αδυναμίες ως προς το κομμάτι της «αποθεματοποίησης» εξοπλισμού.

Τέλος, «κοινή πεποίθηση» της αγοράς αποτελεί η περαιτέρω μείωση των τιμών των πάνελ, όπως προκύπτει και από την εβδομαδιαία έρευνα του OPIS και επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα πρόσφατου διαγωνισμού για την προμήθεια P-type πάνελ που οι τιμές κυμάνθηκαν στα χαμηλά επίπεδα των 0.993 γουάν/W.

Με αυτά τα δεδομένα, στελέχη του κλάδου, όπως μεταδίδει το pv-magazine, επισημαίνουν ότι ήδη έχουν φτάσει στην εποχή του 1 γουάν/W. Συμπληρώνουν δε πως έρχεται «βίαιος ανταγωνισμός» και η «ενοποίηση της βιομηχανίας μπορεί να φέρει μεγαλύτερη δυναμική».