17
Οκτ

Η Κομισιόν εκτιμά ότι αν εγκατασταθούν αγροβολταϊκά στο 1% της αγροτικής γης της Ε.Ε. μπορούν να προσφέρουν 944 GW

17 10 2023

Ο συνδυασμός καλλιεργειών και ηλεκτροπαραγωγής με φωτοβολταϊκά μπορεί από μόνος του να ξεπεράσει το στόχο του 2030 που έχει θέσει η Ε.Ε. προσφέροντας έως 944 γιγαβάτ.

Όπως επισημαίνει το ερευνητικό κέντρο JRC της Κομισιόν σε ειδική του έκθεση, αν εγκατασταθούν τα λεγόμενα αγροβολταϊκά στο 1% της αγροτικής γης της Ε.Ε., τότε ο παραπάνω στόχος είναι εφικτός.

Οι συντάκτες τονίζουν ότι στα τέλη του 2022 η εγκατεστημένη ισχύς των φ/β ήταν 211 γιγαβάτ στην Ευρώπη. Αν τοποθετηθούν αγροβολταϊκά στο 1% της αγροτικής γης, τότε θα είχαμε τη μισή ισχύ σε σύγκριση με το αν εγκαθιστούσαμε παραδοσιακά φωτοβολταϊκά στην ίδια έκταση, όμως και πάλι είναι αρκετή για να ξεπεράσει το στόχο των 720 γιγαβάτ που προβλέπει η Ηλιακή Στρατηγική της Ε.Ε.

Εμπόδιο στην προσπάθεια αποτελούν ρυθμιστικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ορισμό των αγροβολταϊκών στις διάφορες χώρες, οι κανόνες χρήσης γης και η διασφάλιση της αγροτικής παραγωγής.

Προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια η Ηλιακή Στρατηγική ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη να ενσωματώσουν κίνητρα για τα αγροβολταϊκά στην αγροτική τους πολιτική, ενώ περαιτέρω κίνητρα μπορούν αν δοθούν μέσα από τα πλαίσια για την ηλιακή ενέργεια, όπως π.χ. η συμμετοχή των αγροβολταϊκών στους διαγωνισμούς ΑΠΕ.