01
Νοέ

Αλλαγές στις προθεσμίες για σύναψη σύμβασης έργων ΑΠΕ προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ – Ποια παίρνουν παράταση

01 11 2023

Ξεσκαρτάρισμα σε «βαλτωμένα» έργα ΑΠΕ φιλοδοξεί να φέρει το νέο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χθες, προκειμένου να απελευθερωθεί ηλεκτρικός χώρος.

Ειδικότερα, το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει προβλέψεις για την αυτοδίκαιη παύση αδειών παραγωγού, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις έργων. Συγκεκριμένα:

  • Για φωτοβολταϊκά, χερσαία αιολικά και υβριδικούς σταθμούς ΑΠΕ, εφόσον εντός 12 μηνών από την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης δεν έχουν υποβάλλει πλήρες αίτημα για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και τη σύναψη σύμβασης σύνδεσης
  • Για λοιπές τεχνολογίες ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, σταθμούς αποθήκευσης, εφόσον εντός 18 μηνών δεν έχουν υποβάλλει το αντίστοιχο αίτημα
  • Επίσης για υβριδικούς σταθμούς 2 ή περισσότερων Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών, εαν εντός 24 μηνών, δεν υποβάλουν αίτημα για σύναψη σύμβασης.

Όπως προβλέπεται ωστόσο, οι παραπάνω προθεσμίες δύνανται να παρατείνονται για διάστημα έως και 12 μηνών, εφόσον ο κάτοχος δηλώσει στον φορέα αδειοδότησης και τον αρμόδιο Διαχειριστή, την πρόθεσή του να ολοκληρώσει το έργο και καταβάλλει το τέλος δέσμευσης φυσικού χώρου εγκατάστασης, που ανέρχεται στα 2.000 ευρώ.

Από την άλλη, το νομοσχέδιο προβλέπει και παράταση για κατηγορία έργων. Ειδικότερα, αφορά σταθμούς ΑΠΕ, για τη σύνδεση των οποίων με το σύστημα απαιτείται η κατασκευή σταθμών ή γραμμής μεταφοράς υπερυψηλής τάσης. Σε αυτή την περίπτωση, οι προθεσμίες υποβολής αιτήματος για τη σύναψη σύμβασης παρατείνονται κατά 12 μήνες.

Στο ενδεχόμενο που για κάποια έργα έχει ήδη παύσει αυτοδικαίως η άδεια παραγωγής, εφόσον πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις, η σχετική άδεια αναβιώνει και οι προθεσμίες επανακαθορίζονται από τον αρμόδιο Διαχειριστή.

Παράταση και στα έργα που έπληξαν οι κακοκαιρίες

Παράλληλα, όσον αφορά σταθμούς ΑΠΕ που εγκαθίστανται σε περιοχές που επλήγησαν από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias, οι οριστικές προσφορές σύνδεσης και οι άδειες εγκατάστασης οι οποίες ήταν σε ισχύ έως και τις 4 Σεπτεμβρίου, καθώς και οι προθεσμίες για τη θέση σε δοκιμαστική λειτουργία των σταθμών που έχουν επιλεγεί, παρατείνονται αυτοδικαίως κατά 3 μήνες.

Μάλιστα, το χρονικό διάστημα δύναται να παραταθεί για επιπλέον έξι 6 μήνες, μετά από αίτημα του ενδιαφερόμενου προς τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου της οικείας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η παράταση χορηγείται μετά από αυτοψία που διενεργείται από την αρμόδια Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου.