22
Ιούν

Έρχεται εγγυητική ύψους 35 χιλιάδων ευρώ/MW για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού άνω του 1MW – Στόχος να ξεχωρίσει η “ήρα από το σιτάρι”

Χρήστος Στεφάνου

Την κατάθεση εγγυητικής επιστολής ύψους 35 χιλιάδων ευρώ ανά MW ισχύος της άδειας, μελετά σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Στόχος του μέτρου είναι να υπάρξει αποσυμφόρηση στην αγορά των μεγάλων φωτοβολταϊκών έργων και να ξεσκαρταριστούν εκείνα τα project που οι επενδυτές είναι πραγματικά έτοιμοι να ξεκινήσουν την υλοποίησή τους και να ξεχωρίσουν από τις περιπτώσεις που δεν υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουν. Με τον τρόπο αυτό αναμένεται να απελευθερωθεί πολύτιμος ηλεκτρικός χώρος, που σήμερα λόγω του υπερβολικού όγκου των αδειών δεν υπάρχει.  Η υποχρέωση κατάθεσης εγγυητικής επιστολής αφορά στο διάστημα προτού οι επενδυτές λάβουν οριστικούς όρους σύνδεσης από τον ΑΔΜΗΕ, όπως ισχύει σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες το μέτρο εξετάζεται να επιβληθεί για όλες τις βεβαιώσεις παραγωγού άνω του 1 MW ενώ το ύψος της εγγυητικής επιστολής θα είναι 35 χιλιάδες ευρώ για κάθε MW του έργου. Έτσι πχ για ένα έργο 50MW θα πρέπει να κατατεθεί εγγυητική επιστολή ύψους 1,75 εκατ. ευρώ, για ένα έργο 100MW 3,5 εκ. ευρώ κοκ.

Σημειώνεται ότι λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος έχει παρατηρηθεί «υπερθέρμανση» στην αγορά των ΑΠΕ και ειδικότερα στην αγορά των φωτοβολταϊκών που έχει ως αποτέλεσμα να έχει προκληθεί συμφόρηση σε διάφορα στάδια της αδειοδοτικής ωρίμανσης.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ δε θα επιβάλει άμεσα το μέτρο της εγγυητικής επιστολής και προσανατολίζεται να δώσει 6μηνη μεταβατική περίοδο προσαρμογής.

Σημειώνεται τέλος ότι υπέρ της πρότασης για αυστηροποίηση των όρων και επιβολής υποχρέωσης για κατάθεση εγγυητικής επιστολής έχουν ταχθεί και οι φορείς της αγοράς στις διαβουλεύσεις που έχει κάνει το ΥΠΕΝ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι φορείς της αγοράς ζητούν ακόμη πιο δραστικά και αυστηρά μέτρα, όπως για παράδειγμα η βεβαίωση παραγωγού που έχει αντικαταστήσει την άδεια παραγωγής, να συνοδεύεται από υποχρεωτικό αίτημα σε διάστημα 6 μηνών για προσφορά όρων σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή.