19
Αυγ

ΥΠΕΝ: Τον Σεπτέμβριο οι νέες παρεμβάσεις για απλοποίηση της αδειοδότησης ΑΠΕ

Έτοιμο είναι σύμφωνα με πληροφορίες το νέο «πακέτο» παρεμβάσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας ανάπτυξης καινούριων μονάδων ΑΠΕ. Έτσι, στόχος του υπουργείου είναι να προχωρήσει άμεσα στη νομοθέτηση των μέτρων αυτών, εισάγοντάς τις προς ψήφιση στο Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, αφότου πρώτα τεθούν σε δημόσια διαβούλευση.

Οι παρεμβάσεις αυτές βασίζονται στην πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της ωρίμανσης νέων «πράσινων» επενδύσεων, η οποία είχε παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη στους φορείς της αγοράς. Έτσι, προβλέπουν στοχευμένα μέτρα σε διάφορες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας, από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης μέχρι την Άδεια Λειτουργίας, την άρση εμποδίων που προκαλούν καθυστέρηση σε κάθε ένα από αυτά.

Η νέα αυτή νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου έρχεται έπειτα από την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ, με στόχο οι επενδύσεις σε ΑΠΕ να αδειοδοτούνται σε 2 χρόνια, όπως προβλέπει και η σχετική κοινοτική Οδηγία. Ένα χρονικό διάστημα αισθητά μειωμένο από τα σημερινά δεδομένα στη χώρα μας, όπου η αδειοδότηση διαρκεί περί τα 4-5 έτη για τα φωτοβολταϊκά και 8-10 έτη για τα αιολικά.

Κύκλοι για αιτήσεις σύνδεσης στα δίκτυα 

Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται να απαλειφθεί ένα από τα υφιστάμενα βήματα ωρίμανσης των νέων έργων ΑΠΕ, με την κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης. Αυτό σημαίνει πως, μετά τη λήψη της Βεβαίωσης Παραγωγού και την περιβαλλοντική αδειοδότηση (για όσα έργα δεν απαλλάσσονται), ο επενδυτής θα υποβάλει απευθείας αίτηση για οριστική προσφορά σύνδεσης στον ΔΕΔΔΗΕ (για έργα έως 8 MW) ή στον ΑΔΜΗΕ.

Όσον αφορά τις αιτήσεις για οριστική προσφορά σύνδεσης, θα δημιουργηθούν Κύκλοι υποβολής αιτημάτων στους δύο διαχειριστές. Παράλληλα, ειδικά για τους εξαιρούμενους σταθμούς και στην περίπτωση ιδιωτικών εκτάσεων, κατά την εξέταση της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, ο ΔΕΔΔΗΕ θα απαλλάσσεται πλέον από τον έλεγχο για τη νόμιμη χρήση του χώρου εγκατάστασης, ο οποίος θα γίνεται από εξωτερικό ανεξάρτητο δικηγόρο. Επίσης, πρόκειται να θεσπισθούν ποινές στους Διαχειριστές, όταν καθυστερούν αναίτια την υλοποίηση των συνδέσεων των μονάδων.

Σαφείς προθεσμίες προβλέπονται όμως και για τις αδειοδοτούσες αρχές, κατά την εξέταση των αιτήσεων για Άδεια Εγκατάστασης, καθώς θα έχουν διορία 20 ημερών για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις. Επίσης, η Άδεια θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από την πληρότητα.

Προθεσμίες και για τους επενδυτές 

Διορίες προβλέπονται όμως και για τους επενδυτές ως προς την ωρίμανση των έργων, ώστε να τίθενται εκτός διαδικασίας εκείνα τα πρότζεκτ για τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να υλοποιηθούν. Έτσι, από την αποδοχή της Οριστικής Προσφοράς Σύνδεσης, θα υπάρχει συγκεκριμένη διορία για την αίτηση χορήγησης Άδειας Εγκατάστασης.

Επίσης, στην περίπτωση που μέχρι την ημερομηνία λήξης της Άδειας Εγκατάστασης, δεν έχει υποβληθεί αίτηση για τη χορήγηση Άδειας Λειτουργίας, θα υπάρχει αυτοδίκαιη παύση της Βεβαίωσης Παραγωγού ΑΠΕ. Επιπλέον, η Βεβαίωση θα παύει αν ο επενδυτής έχει λάβει αδυναμία σύνδεσης από τον αρμόδιο Διαχειριστή και είτε δεν έχει αιτηθεί τη διατήρηση της σχετικής αίτησης σε εκκρεμότητα, είτε έχει εκπνεύσει η διορία της 5ετίας σε εκκρεμότητα, χωρίς να λάβει Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.

Εγγυητική για τη Βεβαίωση Παραγωγού ΑΠΕ

Υπενθυμίζεται ότι για το ξεσκαρτάρισμα των επενδυτών που δεν έχουν πρόθεση να υλοποιήσουν τα πρότζεκτ τους, ένα ανάλογο «φίλτρο» (οικονομικό αυτή τη φορά), έχει ήδη θεσπισθεί για το πρώτο αδειοδοτικό βήμα των έργων με ισχύ μεγαλύτερη του 1 MW, με την έκδοση Βεβαίωσης Παραγωγού. Το «φίλτρο» αυτό αφορά την υποβολή εγγυητικής επιστολής ύψους 35.000 ευρώ ανά MW, που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές από τον επόμενο Κύκλο (του Οκτωβρίου) υποβολής αιτήσεων για Βεβαιώσεις.

Το μέτρο θα ισχύσει και για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ, που έχουν ήδη εκδοθεί. Για αυτές τις Βεβαιώσεις, η ρύθμιση δίνει διορία στους επενδυτές έως τις 28 Φεβρουαρίου, είτε να προχωρήσουν στην υποβολή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης, είτε να καταβάλουν την εγγυητική επιστολή που αντιστοιχεί στην ισχύ του υποψήφιου έργου τους. Σε αντίθετη περίπτωση, η Βεβαίωση θα παύσει αυτοδικαίως.

(του Κώστα Δεληγιάννη, insider.gr)