27
Μάι

ΥΠΕΝ: Ξεκαθάρισμα φωτοβολταϊκών που έχουν όρους σύνδεσης και καθυστερούν στην υλοποίηση της επένδυσης – Θα ζητηθούν εχέγγυα οικονομικής επάρκειας

Σε άμεσο ξεκαθάρισμα του ηλεκτρικού «χώρου», έτσι ώστε να μπορέσουν να προχωρήσουν οι επενδυτές ΑΠΕ που έχουν την πρόθεση και την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν, σκοπεύει να προχωρήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα είπε χθες, μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Πρόκειται για δύσκολη «άσκηση» για το Υπουργείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Σκρέκας, ωστόσο, προκρίνεται προς άμεση υλοποίηση. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, υπολογίζεται πως σε 9-10 Γιγαβάτ αθροίζονται οι άδειες που έχουν λάβει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης και δεν έχουν προχωρήσει στην υλοποίηση του έργου. Πρόθεση του Υπουργείου είναι να ξεκαθαριστεί ποιες από αυτές πρόκειται να προχωρήσουν άμεσα και ποιες όχι, με τις δεύτερες να αποδεσμεύουν τον δεσμευμένο ηλεκτρικό «χώρο» υπέρ άλλων έργων που βρίσκονται στην ουρά και έχουν κολλήσει. Το κριτήριο, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός, για το «ξεσκαρτάρισμα» θα αποτελέσει η οικονομική δύναμη του φορέα που έχει την άδεια, όπου θα πρέπει να «επιβεβαιώνει» την πρόθεση να προχωρήσει, ώστε και να διατηρεί την αντίστοιχη άδεια.

Πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με όσα παρατηρούν στελέχη της αγοράς ΑΠΕ μιλώντας στο energypress, η εικόνα αυτή δεν είναι απολύτως σωστή, καθώς μέσα στα 9-10 Γιγαβάτ που ανέφερε ο υπουργός, τα μισά σχεδόν έχουν λάβει όρους σύνδεσης μόλις τους τελευταίους 6-8 μήνες, ενώ και από τα υπόλοιπα, πολλά έργα έχουν ήδη «κλειδώσει» ταρίφες μέσω των διαγωνισμών ΑΠΕ και προφανώς οι επενδυτές βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε, επίσης, σε δύο ακόμα μέτρα που προωθεί το Υπουργείο για την επιτάχυνση της διείσδυσης των ΑΠΕ, π΄ραν βεβαίως όσων προβλέπονται στο νομοσχέδιο απλοποίησης που έχει δοθεί στη δημοσιότητα:

Αναβάθμιση δικτύων ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Για τον σκοπό αυτό διατίθεται 10 δισεκατομμύρια ευρώ σε επενδύσεις μέχρι το 2030, περιλαμβάνοντας έργα όπως είναι οι διασυνδέσεις των νησιών, οι διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες και άλλα έργα που καταλήξουν να δημιουργούν καλύτερες και πιο αποτελεσματικές ροές ηλεκτρικής ενέργειας καθώς, και περισσότερο ηλεκτρικό «χώρο».

Μονάδες αποθήκευσης. Επενδύσεις 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης με ορισμένα, πρόσθετα έργα να υπάρχει επιδίωξη να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο πρόσφατο ευρωπαϊκό σχέδιο REPowerEU. Ο στόχος προσδιορίζεται στα 1.5 GW με 50% αντλησιοταμίευση και 50% μπαταρίες.