15
Σεπ

Το 7ήμερο 19-26 Οκτωβρίου η «υποδοχή» αιτήσεων για 400άρια φωτοβολταϊκά σε Πελοπόννησο, Κρήτη και Κυκλάδες – Άνοιγμα της πλατφόρμας σε διαδοχικές φάσεις ανά περιοχή

Κώστας Δεληγιάννης

Θέμα ημερών είναι σύμφωνα με πληροφορίες του energypress η ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, για την ακριβή ημέρα και ώρα που θα ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα κατάθεσης αιτήσεων σύνδεσης «μικρών» φωτοβολταϊκών στην Πελοπόννησο, την Κρήτη και τις Κυκλάδες.

Αν και η ανακοίνωση προγραμματιζόταν να γίνει από τον Διαχειριστή έως την προηγούμενη Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου, όπως είχε γράψει το energypress, τελικά μετατέθηκε για λίγες ημέρες αργότερα, ώστε πρώτα να ληφθούν από το ΥΠΕΝ ορισμένες απαραίτητες διευκρινίσεις αναφορικά με τη διαδικασία που περιγράφεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση. Έτσι στην ανακοίνωση, που βρίσκεται προ των πυλών, θα περιλαμβάνονται και οι αποσαφηνίσεις που έδωσε το υπουργείο στα θέματα που έθεσε ο ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας θα γίνει εκτός απροόπτου μέσα στο 7ήμερο από τις 19 έως τις 26 Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα γίνει την ίδια ημέρα η «πρεμιέρα» υποβολής αιτήσεων και για τις τρεις περιοχές, αλλά πλατφόρμα θα ανοίξει σε διαδοχικές φάσεις ανά περιοχή.

Πιο συγκεκριμένα, η «υποδοχή» αιτημάτων σύνδεσης θα ξεκινήσει από τις Κυκλάδες, ενώ στη συνέχεια η πλατφόρμα θα ενεργοποιηθεί και για αιτήσεις για την Πελοπόννησο. Η τελευταία «πρεμιέρα» θα αφορά τη διάθεση του ηλεκτρικού «χώρου» που παραχωρείται στην Κρήτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο λόγος για το διαδοχικό «άνοιγμα» είναι πως είναι πιθανό κάποιος επενδυτής να σχεδιάζει να εγκαταστήσει έργα σε δύο ή και τις τρεις από τις αντίστοιχες περιοχές, με συνέπεια να μην μπορεί να υποβάλει παράλληλα τις αιτήσεις. Αντίθετα, το πληροφοριακό σύστημα δεν θα είχε πρόβλημα να δεχτεί εξαρχής αιτήσεις για τον ηλεκτρικό «χώρο» των τριών τοπικών δικτύων, επομένως θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στην παράλληλη υποβολή αιτημάτων.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο, άμεσα ή έμμεσα μέσω της συμμετοχής του στη διοίκηση ή ως μέτοχος, εταίρος ή μέλος νομικού προσώπου με οποιοδήποτε ποσοστό συμμετοχής, δύναται να υποβάλει μόνον μία (1) αίτηση χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης για φωτοβολταϊκό σταθμό ισχύος μέχρι τετρακόσια (400) κιλοβάτ (kW). Οι Ενεργειακές Κοινότητες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για συνολική ισχύ μέχρι 5MW ανά Ενεργειακή Κοινότητα.

Για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς των 400 κιλοβάτ, ο Διαχειριστής του Δικτύου θα παραλαμβάνει τις αιτήσεις για χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης μέχρι την κάλυψη συνολικής ισχύος προσαυξημένης κατά 200% ως προς τα αντίστοιχα όρια που ισχύουν σήμερα για τα κορεσμένα δίκτυα (86 MW στην Πελοπόννησο, στα 45 MW στις Κυκλάδες και στα 140 MW στην Κρήτη).