13
Νοέ

Τι προβλέπεται για το “κλείδωμα” της τιμής αναφοράς, τη δήλωση ετοιμότητας και τη δοκιμαστική λειτουργία στα έργα ΑΠΕ

Χάρης Αποσπόρης

Πρόσφατα, μια νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης έδωσε τη δυνατότητα να γίνεται η σύνδεση έργων ΑΠΕ στο δίκτυο μέσω δήλωσης ετοιμότητας από μηχανικό, διευκολύνοντας έτσι τα πράγματα για τους επενδυτές και καθιστώντας ταχύτερη την όλη διαδικασία.

Με αφορμή το νέο αυτό μέτρο, από την πλευρά του ΑΔΜΗΕ διευκρινίζεται ότι η δήλωση ετοιμότητας για σύνδεση του σταθμού με το δίκτυο ή το σύστημα και το αίτημα για προσωρινή σύνδεση του σταθμού και έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας αφορούν δύο διακριτές διαδικασίες.

Η πρώτη εξ αυτών αφορά στο κλείδωμα της τιμής αναφοράς, η οποία ισχύει από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης ετοιμότητας των έργων του σταθμού παραγωγής, ανεξάρτητα από την υλοποίηση η μη των έργων επέκτασης για την σύνδεση στο Σύστημα.

Όταν τα έργα του σταθμού είναι έτοιμα ο παραγωγός υποβάλει μια σειρά δικαιολογητικών μεταξύ αυτών και την έκθεση αυτοψίας του ιδιώτη μηχανικού στον Διαχειριστή, ο οποίος μετά από έλεγχό προβαίνει στην έκδοση «Βεβαίωσης Ολοκλήρωσης των εργασιών που αφορούν στα έργα του σταθμού παραγωγής». Με την βεβαίωση αυτή ο Παραγωγός κλειδώνει την τιμή αναφοράς.

Για να τεθεί το έργο σε δοκιμαστική λειτουργία θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης για την σύνδεση στο Σύστημα και στην συνέχεια ο παραγωγός  να αιτηθεί προσωρινή σύνδεση και έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας, διαδικασία η οποία ακολουθείται και τώρα. Ο ΑΔΜΗΕ διενεργεί τους απαιτούμενους  ελέγχους και προβαίνει στην ηλέκτριση των εγκαταστάσεων.

Κατ’ επέκταση, τονίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ δεν εμπλέκεται με τον έλεγχο της ετοιμότητας που διενεργεί ο ιδιώτης μηχανικός. Η έκθεση αυτοψίας αποτελεί δικαιολογητικό για τον διαχειριστή για να εκδώσει την «Βεβαίωση Ολοκλήρωσης των εργασιών που αφορούν στα έργα του σταθμού παραγωγής». Επιπλέον για τα τεθεί το έργο σε δοκιμαστική λειτουργία θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα επέκτασης για την σύνδεση στο Σύστημα και στην συνέχεια ο παραγωγός  να αιτηθεί προσωρινή σύνδεση και έναρξη δοκιμαστικής λειτουργίας κατά τα γνωστά.