13
Νοέ

Τα έργα αναβάθμισης του δικτύου ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών – Πόσος ηλεκτρικός χώρος για νέες ΑΠΕ “ξεκλειδώνει” ανά περιοχή της χώρας

Χάρης Αποσπόρης

Ένα “μπαράζ” νέων έργων και διασυνδέσεων πρόκειται να ανοίξουν το δρόμο για περισσότερη ισχύ ΑΠΕ σε πολλές περιοχές της χώρας μας με έμφαση στα νησιά.

Τα έργα αυτά εκτείνονται πολύ πέραν της… διάσημης διασύνδεσης της Κρήτης και όπως είναι φυσικό έχουν ανοίξει την όρεξη των επενδυτών που αναζητούν πυρετωδώς νέο ηλεκτρικό χώρο για να υλοποιήσουν νέες μονάδες.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΑΔΜΗΕ, ενδεικτικό είναι ότι στην περίπτωση των Κυκλάδων, θα ανοίξει χώρος για 332 μεγαβάτ νέων μονάδων. Ο υπολογισμός, μάλιστα, έχει γίνει με μάλλον συντηρητικές παραδοχές και δεν αποκλείεται εν τέλει η ισχύς να είναι ακόμα μεγαλύτερη.

Για την Κρήτη, η εικόνα θα αποσαφηνιστεί σύντομα όταν θα είναι έτοιμη η σχετική μελέτη της ΡΑΕ, ενώ η εικόνα στην ηπειρωτική χώρα στα έργα ανάπτυξης του δικτύου μεταφοράς έχει ως εξής:

Πελοπόννησος

Νέα Γ.Μ. ΚΥΤ Κορίνθου – ΚΥΤ Κουμουνδούρου

Στο πλαίσιο των έργων ανάπτυξης Συστήματος Μεταφοράς 400 kV (ανατολικός και δυτικός διάδρομος ΚΥΤ Μεγαλόπολης – Σύστημα, ΚΥΤ Κορίνθου, Γ.Μ. ΚΥΤ Κορίνθου – ΚΥΤ Κουμουνδούρου) στην Πελοπόννησο ο ΑΔΜΗΕ μελετάει το ενδεχόμενο κατασκευής της Γ.Μ. 400 kV μεταξύ ΚΥΤ Κορίνθου και ΚΥΤ Κουμουνδούρου με αγωγούς αυξημένης ικανότητας μεταφοράς ώστε να δοθεί πρόσθετο περιθώριο για την ανάπτυξη ΑΠΕ στην Πελοπόννησο.

Νέα Σύνδεση 150 kV Μεγαλόπολη – Μολάοι

Για να αυξηθεί η δυνατότητα απορρόφησης της παραγόμενης ισχύος από μονάδες ΑΠΕ (κυρίως αιολικά πάρκα) στην Πελοπόννησο, εξετάζεται σε συνάρτηση με την πορεία εξέλιξης της ανάπτυξης σταθμών ΑΠΕ στην ευρύτερη περιοχή η ένταξη νέας Γ.Μ. 2Β/150 kV Μεγαλόπολη Ι – Μολάοι ως έργο ενίσχυσης στην περιοχή της Πελοποννήσου.

Θράκη

Στην περιοχή της Θράκης έχουν προγραμματιστεί  τα ακόλουθα  έργα:

Επέκταση του ΚΥΤ Ν. ΣΑΝΤΑΣ, με την εγκατάσταση δύο επιπλέον ΑΜΣ

Ενίσχυση του βορείου άξονα 400 kV με νέα Γ.Μ. ΚΥΤ Νέας Σάντας – ΚΥΤ Φιλίππων

Νέα διασύνδεση 400 kV με Βουλγαρία (ΚΥΤ Νέας Σάντας – Maritsa) που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2022

Φλώρινα-Καστοριά

Στην περιοχή Φλώρινας – Καστοριάς έχουν  προγραμματιστεί τα ακόλουθα έργα:

Κατασκευή της νέας Γ.Μ. Β/150 kV ΚΥΤ Μελίτης – Φλώρινα.

Η αναβάθμιση του βρόχου Φλώρινα Ι – Φλώρινα ΙΙ – Καστοριά – Πτολεμαΐδα ΙΙ (Εορδαία) – Πτολεμαΐδα Ι από Ε/150 kV σε 2Β/150 kV.

Τα παραπάνω έργα θα αυξήσουν τα περιθώρια για σύνδεσης  ισχύος από ΑΠΕ στα κυκλώματα της περιοχής.

Περιοχή Ιωαννίνων

Στην περιοχή των Ιωαννίνων προγραμματίζονται τα ακόλουθα έργα:

Αναβάθμιση της Γ.Μ. Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα Ι, μήκους 58 km, από Ε σε 2Β/150 kV.

Κατασκευή νέας Γ.Μ. Β/150 kV Δολιανά – Πηγές Αώου, μήκους 45 km περίπου.

Εγκατάσταση δύο (2) πλήρων πυλών Γ.Μ. 150 kV (αναβάθμιση της απλής υφιστάμενης και προσθήκη μίας νέας) στον Υ/Σ Δολιανών.

Εγκατάσταση μίας (1) πλήρους πύλης Γ.Μ. 150 kV στον Υ/Σ Πηγών Αώου.

Μετά τη λειτουργία των παραπάνω προγραμματισμένων ενισχύσεων και αναβαθμίσεων του Συστήματος και κυρίως με την αναβάθμιση σε 2Β της Γ.Μ. Ηγουμενίτσα – Ιωάννινα Ι, θα δημιουργηθεί περιθώριο διείσδυσης επιπλέον ΑΠΕ στην περιοχή.

Έργα ενίσχυσης στην Πελοπόννησο

Όλα τα υποέργα του δυτικού διαδρόμου έχουν ολοκληρωθεί, εκτός από ένα τμήμα 2 πυλώνων της εναέριας γραμμής Πάτρας – Μεγαλόπολης, λόγω αντιδράσεων από εκπροσώπους παρακείμενης Μονής στην περιοχή Καλαβρύτων. Σε περίπτωση άρσης της εμπλοκής, οι εργασίες που υπολείπονται είναι διάρκειας της τάξης των 2 μηνών. Για το θέμα αυτό είναι ενήμερο το ΥΠΕΝ.

Για το έργο αυτό έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία η 24ωρη δοκιμαστική ηλέκτριση των καλωδίων 400 kV Ρίο – Αντίρριο.

Τα έργα του ανατολικού διαδρόμου από τη Μεγαλόπολη μέχρι την Κόρινθο (εναέρια γραμμή Μεγαλόπολη – Κόρινθος και ΚΥΤ Κορίνθου) εξελίσσονται ομαλά. Συγκεκριμένα η κατασκευή των βάσεων έχει σχεδόν ολοκληρωθεί (98%) και σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες ανέγερσης και ενσυρμάτωσης. Η κατασκευή του ΚΥΤ Κορίνθου έχει ξεκινήσει. Έχει ξεκινήσει η ανέγερση των κτηρίων, ενώ παράλληλα έχει εγκριθεί ο βασικός εξοπλισμός. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται εντός του εκτιμώμενου χρονοδιαγράμματος (Οκτώβριος 2021).

Η εναέρια γραμμή Κόρινθος – Αττική είναι στο στάδιο των απαλλοτριώσεων. Εάν η συντέλεση των απαλλοτριώσεων ολοκληρωθεί εντός του 2021, η κατασκευή του έργου θα ολοκληρωθεί εντός του 2024.

Κρίσιμο σημείο για την έγκαιρη επίτευξη αυτού του στόχου αποτελεί ο χαρακτηρισμός του έργου ως εθνικής σημασίας για την οικονομία της χώρας, σύμφωνα με το άρθρο 7Α του νόμου των απαλλοτριώσεων.