29
Δεκ

Τέλος χρόνου για τις «ακυρώσεις» Βεβαιώσεων Παραγωγού ΑΠΕ – Στα 7-8 εκατ. ευρώ οι επιστροφές Τελών έκδοσης για αποσύρσεις Βεβαιώσεων που έχουν χορηγηθεί

Κώστας Δεληγιάννης

Για λίγα ακόμη 24ωρα έχουν τη δυνατότητα επενδυτές να «ακυρώσουν» Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ που έχουν ήδη λάβει, και να λάβουν πίσω τα Τέλη έκδοσης, καθώς την Παρασκευή, 31 Δεκεμβρίου, εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή ανέκκλητης δήλωσης προς τη ΡΑΕ ότι δεν επιθυμούν τη διατήρηση των Βεβαιώσεων, ζητώντας να λάβουν τα σχετικά ποσά που έχουν καταβάλει.

Υπενθυμίζεται ότι η δυνατότητα αυτή αφορά Βεβαιώσεις που έχουν εκδοθεί έως και τον κύκλο του Ιουνίου, δηλαδή πριν από την θέσπιση της υποχρέωσης καταβολής εγγυητικής επιστολής 35.000 ευρώ ανά Μεγαβάτ, στη διαδικασία υποβολής αίτησης για το πρώτο αδειοδοτικό βήμα νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών. Έτσι, με την υποβολή της δήλωσης, η Βεβαίωση παύει αυτοδικαίως, με το Τέλος να επιστρέφεται από τον ΔΑΠΕΕΠ στον τραπεζικό λογαριασμό του επενδυτή έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τους αρμόδιους φορείς εκτιμάται ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου θα υποβληθούν αιτήσεις οι οποίες αναλογούν περίπου σε 7-8 εκατομμύρια ευρώ, από το συνολικό ποσό που έχει εισπραχθεί μέσω των Τελών έκδοσης υπέρ του ΕΛΑΠΕ. Στο τελευταίο δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, ο Διαχειριστής προσδιορίζει στα 42,2 εκατ. ευρώ τα έσοδα από τα Τέλη έκδοσης, έχοντας αφαιρέσει τα ποσά που θα επιστραφούν στους επενδυτές για τις Βεβαιώσεις που αυτοί θα αποσύρουν.

Αυτό σημαίνει πως το συνολικό ποσό που έχει λάβει ο ΔΑΠΕΕΠ μέσω των Τελών έκδοσης κινείται στα 49,2-50,2 εκατ. ευρώ. Επομένως, οι αιτήσεις για «ακύρωση» αναλογούν στο 14-16% των εσόδων του ΕΛΑΠΕ από το πρώτο αδειοδοτικό βήμα καινούριων «πράσινων» επενδύσεων.

Για τις Βεβαιώσεις Παραγωγού που δεν θα «αποσύρουν» οι κάτοχοί τους, όπως είναι γνωστό, το επόμενο ορόσημο είναι η 28η Φεβρουαρίου. Μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία, θα πρέπει είτε να έχουν προχωρήσει στην υποβολή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικών όρων σύνδεσης, είτε να καταθέσουν την εγγυητική. Σε αντίθετη περίπτωση, η αντίστοιχη Βεβαίωση θα παύσει αυτοδικαίως.