02
Δεκ

ΡΑΕ: Δεκτή κατόπιν αιτήματος η παράταση ως τα 50 έτη για τα έργα ΑΠΕ με άδειες προ του Νόμου 3468/2006

Χάρης Αποσπόρης

Η ΡΑΕ προχωρά σε επέκταση των αδειών παλαιών έργων ΑΠΕ με απώτερο συνολικό διάστημα 50 ετών.

Συγκεκριμένα, σε νέα της απόφαση αναφέρεται ότι η διάρκεια ισχύος αδειών παραγωγής / βεβαιώσεων παραγωγού / βεβαιώσεων ειδικών έργων, στις περιπτώσεις όπου η αρχική άδεια παραγωγής εκδόθηκε προ της θέσεως σε ισχύ του Νόμου 3468/2006 και η ισχύς της προσδιοριζόταν σε χρονικό διάστημα έως δεκαπέντε (15) έτη και έχει ανανεωθεί για 25 έτη και υπό την προϋπόθεση ότι το έργο τελεί σε λειτουργία, δύναται να παραταθεί ώστε η συνολική διάρκεια ισχύος, ήτοι αρχική διάρκεια και διάρκεια κατόπιν ανανέωσης, να προσδιορίζεται σε διάστημα 50 ετών.

Για την τροποποίηση του στοιχείου της διάρκειας της άδειας παραγωγής / βεβαίωσης παραγωγού / βεβαίωσης ειδικών έργων υποβάλλεται αίτημα του κατόχου εκτός κύκλου υποβολής αιτήσεων, το οποίο δεν συνοδεύεται από την καταβολή τέλους.

Το αίτημα υποβάλλεται πριν τη λήξη της διάρκειας της άδειας παραγωγής / βεβαίωσης παραγωγού / βεβαίωσης ειδικών έργων.

Όπως αναφέρει σχετικά με τα παραπάνω η ΡΑΕ:

“Στη βάση των αρχών της ίσης μεταχείρισης, της δικαιολογημένης εμπιστοσύνης και της χρηστής διοίκησης, που επιτάσσει την άσκηση των αρμοδιοτήτων της ΡΑΕ σε εναρμόνιση με τις αρχές της αναλογικότητας, της επιείκειας και της διαφάνειας, προσήκει να υπαχθούν στο ευμενέστερο πλαίσιο οι άδειες παραγωγής που έχουν ανανεωθεί για 25 έτη εφόσον αφορούν σε λειτουργούντα έργα. Τυχόν δε αντίθετη προσέγγιση από την Αρχή, ήτοι η μη εφαρμογή του ευμενέστερου πλαισίου για λειτουργούντα έργα, των οποίων η αρχική άδεια ήταν 15ετούς ισχύος και έχει ήδη ανανεωθεί, παρίσταται πλήρως αδικαιολόγητη και δυσανάλογα επαχθής μεταχείριση. Συνεπώς, παλαιές άδειες παραγωγής που έχουν ανανεωθεί, προσήκει να παραταθούν, ώστε η συνολική διάρκεια ισχύος τους, κατόπιν παρατάσεως, να ανέρχεται σε 25 συν 25 έτη. Ως προϋποθέσεις για τη σχετική υπαγωγή τίθενται η υποβολή σχετικού αιτήματος πριν τη λήξη της διάρκειας ισχύος των αδειών αυτών, καθώς και η λειτουργία των έργων”.