27
Οκτ

Πρόταση ΔΕΔΔΗΕ στο ΥΠΕΝ: Τι πρέπει να αλλάξει για να ξεμπλοκάρουμε μέχρι το καλοκαίρι τις χιλιάδες αιτήσεων για όρους σύνδεσης φωτοβολταϊκών

Θοδωρής Παναγούλης

Σε συγκεκριμένες αλλαγές στο πλαίσιο αξιολόγησης των αιτήσεων επενδυτών για έκδοση οριστικών όρων σύνδεσης έχει καταλήξει ο ΔΕΔΔΗΕ, μετά από συζητήσεις με τους εκπροσώπους των παραγωγών φωτοβολταϊκών (που είναι η βασική τεχνολογία ΑΠΕ με την οποία εμπλέκεται).

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα αρμόδια στελέχη και η διοίκηση του Διαχειριστή στέλνουν και επίσημα εντός των επόμενων ημερών στο ΥΠΕΝ, αν δεν έχουν ήδη στείλει, την πρότασή τους για τροποποίηση της Υπουργικής Απόφασης (από 20.03.2020 – ΦΕΚ Β’940) που ορίζει τις προτεραιότητες, τον τρόπο και τη σειρά αξιολόγησης των αιτήσεων για παροχή οριστικών όρων σύνδεσης.

Η πρόταση έχει σε πρώτη φάση συζητηθεί με τους επιτελείς του Υπουργείου και φαίνεται ότι έχει λάβει το αρχικό “πράσινο φως”.

Βασικό χαρακτηριστικό της είναι ότι δίνεται ευελιξία στον ΔΕΔΔΗΕ να εξετάζει όχι μόνον με βάση τον επιμερισμό σε επίπεδο των τεσσάρων Διευθύνσεων Περιφερειών του Διαχειριστή (Δυτική Μακεδονία, Κεντρική Μακεδονία, Πελοπόννησος-Ήπειρος, Αττική), αλλά και σε πιο “κάτω” επίπεδο, δηλαδή ανά Περιφερειακό Τμήμα, δηλαδή σε επίπεδο Νομού.

Πρακτικά, ο ΔΕΔΔΗΕ φέρεται να ζητάει, όταν σε ένα νομό υπάρχει διαθέσιμος ηλεκτρικός χώρος να εξετάζονται οι αιτήσεις και να δίνονται (ή να μην δίνονται) όροι σύνδεσης, χωρίς να περιμένει ο επενδυτής να έρθει η σειρά του με βάση την “επετηρίδα” σε επίπεδο Διεύθυνσης  Περιφέρειας στην οποία ανήκει.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών του Διαχειριστή, εάν εφαρμοστεί αυτή η μεθοδολογία, μέσα στους επόμενους 9-10 μήνες θα μπορούσε να εξεταστεί και να απαντηθεί, θετικά ή αρνητικά, το σύνολο των χιλιάδων αιτήσεων που σήμερα εκκρεμούν στα γραφεία του ΔΕΔΔΗΕ.