25
Αυγ

Προσθήκη 6,5 GW καινούριων ΑΠΕ με λειτουργική ενίσχυση – Στα 12,7 €/MWh η μέση αποζημίωση από τον «νέο» ΕΛΑΠΕ

Κώστας Δεληγιάννης

Ένα χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 6.546 MW με εγγυημένες ταρίφες, προβλέπεται πως θα αναλάβει ο «καινούριος» Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ, σύμφωνα με το σχέδιο για τη μεταρρύθμιση του υφιστάμενου ΕΛΑΠΕ. Έτσι, με αφετηρία τα έργα με λειτουργική ενίσχυση που ξεκίνησαν να ηλεκτρίζονται από τις αρχές του 2021, ο «νέος» ΕΛΑΠΕ θα κληθεί να καλύψει το ποσοστό της αποζημίωσης αυτών των καινούριων μονάδων, το οποίο δεν θα ανακτάται από τη συμμετοχή τους στην αγορά.

Η πρόβλεψη αυτή γίνεται για να εκτιμηθεί το ύψος των εκροών του «νέου» ΕΛΑΠΕ και, κατά συνέπεια, τα ποσά που θα πρέπει να μετακυλίονται στους καταναλωτές μέσω της νέας Δυναμικής Χρέωσης υπέρ ΑΠΕ, όπως έγραψε το energypress. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, αποτυπώνει και τον «οδικό χάρτη» της αύξησης εγκατεστημένης ισχύος που σχεδιάζεται να «έρθει» τα επόμενα χρόνια, μέσω σταθμών που θα υπάγονται σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης.

Έτσι, σε αυτούς τους σταθμούς περιλαμβάνονται τα έργα Feed in Premium, συνολικής ισχύος 2.210 MW, που «κλείδωσαν» ταρίφες στους διαγωνισμούς της περιόδου 2018 – 2020. Με το νέο σχήμα κοινών διαγωνισμών, για την περίοδο 2021 – 2024, εκτιμάται ότι θα κατακυρώσουν Τιμές Αναφοράς καινούρια έργα με FiP συνολικής ισχύος 2.800 MW.

«Μικρά» φωτοβολταϊκά 500 MW μέσω διαγωνισμών 

Όσον αφορά τα έργα με Σύμβαση Ενίσχυσης Διαφορικής Προσαύξησης, επιπλέον ισχύς 842 MW προβλέπεται να προέλθει από «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 500 kW) που έχουν «κλειδώσει» ταρίφα εκτός διαγωνισμών και θα τεθούν σε λειτουργία έως τα τέλη του 2021.

Ο «οδικός χάρτης» φωτογραφίζει επίσης τη διεξαγωγή ειδικών διαγωνισμών από το 2022 για  «μικρά» φωτοβολταϊκά (ισχύος έως 1 MW αυτή τη φορά), μέσω των οποίων προβλέπεται να προκριθούν μονάδες συνολικής ισχύος 500 MW. Από την άλλη πλευρά, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία επιπλέον 187 MW μονάδων ΑΠΕ άλλων τεχνολογιών (βιομάζα-βιοαέριο, μικρά υδροηλεκτρικά), που θα αποζημιώνονται μέσω συμβάσεων Feed in Tarriff.

Τιμή αφετηρίας 53 €/MWh για τον νέο «γύρο» διαγωνισμών

Για την ηλεκτροπαραγωγή όλου του παραπάνω χαρτοφυλακίου, εκτιμάται ότι ο «νέος» Λογαριασμός θα πρέπει να καλύψει κατά μέσο όρο ένα ποσό 12,7 €/MWh. Όσον αφορά τα έργα μέσω διαγωνισμών, αφετηρία αποτελούν τα έργα που «κλείδωσαν» ταρίφες μέσω των ανταγωνιστικών διαδικασιών της περιόδου 2018-2020, όπου η μέση αποζημίωση διαμορφώνεται σε 59 €/MW.

Όσον αφορά το επόμενο σχήμα κοινών διαγωνισμών, η τιμή αφετηρίας έχει καθορισθεί στα 53 €/MWh. Επομένως, η αποζημίωση των μονάδων που θα προκριθούν θα είναι το ανώτερο η διαφορά αυτής της τιμής αφετηρίας με την αμοιβή για κάθε παραγόμενη Μεγαβατώρα από τη χονδρεμπορική αγορά. Μάλιστα, με τη διαδοχική διεξαγωγή των δημοπρασιών, η τιμή εκκίνησης θα μπορεί μόνο να μειώνεται.

Σε σχέση με την αμοιβή των σταθμών από τη συμμετοχή στην αγορά, λαμβάνονται υπόψη οι εκτιμήσεις των χονδρεμπορικών τιμών από τις μελέτες της Grant Thornton και της Afry για τη βιωσιμότητα του ΕΛΑΠΕ. Σύμφωνα  με την πρώτη μελέτη, οι χονδρεμπορικές τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 49 – 56 €/MWh το διάστημα 2020 – 2022, ενώ με βάση τη δεύτερη κατά την περίοδο 2020 – 2030 οι τιμές θα κυμανθούν μεταξύ 51,8 – 55 €/MWh.