01
Νοέ

Προς διαβούλευση η βʼ φάση απλοποίησης των αδειοδοτήσεων ΑΠΕ – Στο ίδιο νομοσχέδιο τα αδειοδοτικά για αποθήκευση και το πλαίσιο για offshore αιολικά

Κώστας Δεληγιάννης

Σε τελικό στάδιο βρίσκεται η πλήρης οριστικοποίηση από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας των ρυθμίσεων που θα περιλαμβάνονται στο δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ, με στόχο την ταχύτερη ωρίμανση των σχετικών επενδύσεων.

Πρόθεση του ΥΠΕΝ είναι στο ίδιο σχέδιο νόμου με αυτές τις ρυθμίσεις, να συμπεριληφθούν επίσης τα θεσμικά πλαίσια τόσο για τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα.

Μάλιστα, εκτός απροόπτου το εν λόγω νομοσχέδιο θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την ερχόμενη Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου, μαζί με τον κλιματικό νόμο. Έτσι, θα ανοίξει ο δρόμος ώστε το αμέσως επόμενο διάστημα να τεθούν σε δημόσια διαβούλευση οι παρεμβάσεις στην αδειοδοτική διαδικασία των ΑΠΕ, και να τοποθετηθεί σε αυτές η αγορά, πριν οδεύσουν στη Βουλή για νομοθέτηση.

Όπως έχει γράψει το energypress, το υπουργείο αναζητεί τη βέλτιστη φόρμουλα ώστε στις προωθούμενες παρεμβάσεις να προστεθεί και η αυστηροποίηση του ελέγχου του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των νέων έργων, με σκοπό να δοθεί τέλος στη δέσμευση περιοχών από σταθμούς που στην πραγματικότητα είναι εντελώς «στον αέρα». Προς αυτή την κατεύθυνση, εξετάζεται ο τρόπος με τον οποίο θα μπορούσε να μεταφερθεί σε προγενέστερο αδειοδοτικό στάδιο ο έλεγχος για το κατά πόσο μια υποψήφια μονάδα έχει κατακυρώσει με κάποιον τρόπο την έκταση γης στην οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθεί.

Για την αυστηροποίηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, το ΥΠΕΝ μελετά επίσης λύσεις για τον περιορισμό των δικαιωμάτων του επενδυτή σε ιδιωτικές εκτάσεις, για τις οποίες δεν έχει συμφωνήσει με τον ιδιοκτήτη τους να του παραχωρηθούν. Έτσι, στις αλλαγές στη διαδικασία αδειοδότησης πιθανότατα θα προστεθεί ένας τρόπος ώστε ο νόμιμος κάτοχος να μπορεί να αποδεσμεύσει την ιδιοκτησία του πολύ πιο εύκολα, σε σχέση με τις υφιστάμενες επιλογές.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη δεύτερη φάση απλοποίησης, η αγορά θα κληθεί να τοποθετηθεί και για το κατά πόσο χρειάζεται να ενισχυθούν περαιτέρω και τα «φίλτρα» οικονομικής φερεγγυότητας των επενδυτών, επισπεύδοντας την υποβολή της εγγυητικής επιστολής για τη σύνδεση στο δίκτυο, όπως ανέφερε την περασμένη εβδομάδα στο 4ο Athens Investment Forum η Γενική Γραμματέας του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου. Σύμφωνα με την κ. Σδούκου, το αν τελικά θα εφαρμοσθεί ή όχι αυτό το μέτρο θα εξαρτηθεί από τις απόψεις που θα εκφράσουν τα στελέχη του κλάδου, με τα σχόλια που θα καταθέσουν στη διαβούλευση.

Η παραπάνω παρέμβαση περιλαμβανόταν στην πρόταση της Επιτροπής Αδειοδότησης ΑΠΕ του ΥΠΕΝ για την επιτάχυνση της ωρίμανσης νέων «πράσινων» επενδύσεων, η οποία είχε παρουσιαστεί την περασμένη άνοιξη στους φορείς της αγοράς και αποτελεί τον «πυλώνα» των προωθούμενων αλλαγών. Οι ρυθμίσεις αυτές αφορούν στοχευμένα μέτρα σε διάφορες φάσεις της αδειοδοτικής διαδικασίας, από την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης μέχρι την Άδεια Λειτουργίας, όπως επίσης και την κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης.

Για τις αιτήσεις για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης θα δημιουργηθούν Κύκλοι υποβολής αιτημάτων στους δύο διαχειριστές, με βάση τυποποιημένα έντυπα για να απλοποιηθεί η κατάθεσή τους από τους επενδυτές. Παράλληλα, θα θεσπισθούν ποινές στους Διαχειριστές για μη δικαιολογημένες καθυστερήσεις στην υλοποίηση των συνδέσεων των νέων έργων.

Σαφείς προθεσμίες θα προβλέπονται όμως και για τις αδειοδοτούσες αρχές, κατά την εξέταση των αιτήσεων για Άδεια Εγκατάστασης, καθώς θα έχουν διορία 20 ημερών για να ζητήσουν συμπληρωτικά στοιχεία ή διευκρινίσεις. Επίσης, η Άδεια θα εκδίδεται εντός 20 ημερών από την πληρότητα. Διορίες προβλέπονται όμως και για τους επενδυτές ως προς την ωρίμανση των έργων, ώστε να τίθενται εκτός διαδικασίας εκείνα τα πρότζεκτ για τα οποία δεν υπάρχει πραγματικά πρόθεση να υλοποιηθούν.

Από την άλλη πλευρά, όσον αφορά το θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιληφθεί η πρώτη φάση αδειοδοτικής ωρίμανσης μονάδων αποθήκευσης. Επίσης, στην περίπτωση των υπεράκτιων αιολικών, το προς νομοθέτηση καθεστώς θα αποσαφηνίζει τις τρεις βασικές παραμέτρους που θα καθορίσουν το μοντέλο ανάπτυξης offshore αιολικών στην Ελλάδα. Έτσι, θα «απαντά» στον τρόπο χωροθέτησης-αδειοδότησης των έργων, τη σύνδεση των μονάδων στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς και τη «φόρμουλα» με την οποία τα πάρκα θα κατακυρώνουν τιμή αναφοράς.