20
Μαρ

Παρατείνεται έως τις 30 Ιουνίου η υποβολή των Βεβαιώσεων Καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών

20 03 2023

Έως τις 30 Ιουνίου 2023 παρατείνεται η προθεσμία υποβολής των Βεβαιώσεων Καταχώρησης πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών, με διάταξη σε τροπολογία του ΥΠΕΝ που κατατέθηκε στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο. Υπενθυμίζεται ότι η αρχική προθεσμία ήταν η 31 Μαρτίου.

Εντός της νέας διορίας πλέον, οι υπόχρεοι θα πρέπει να καταθέσουν τη Βεβαίωση στον ΔΑΠΕΕΠ (για το διασυνδεδεμένο σύστημα) ή τον ΔΕΔΔΗΕ (για τα ΜΔΝ), καθώς σε αντίθετση περίπτωση θα «παγώσει» η καταβολή των αποζημιώσεων για την παραγωγή των μονάδων. Εκτιμάται ότι η υποχρέωση καταχώρησης πολυγώνου αφορά πάνω από 20.000 «μικρά» έργα.

Η παράταση έρχεται σε συνέχεια της ρύθμισης που περιλαμβάνεται στο ενεργειακό πολυνομοσχέδιο, με την οποία στοχεύεται να δοθεί τέλος στο κομφούζιο που προκλήθηκε με τις καταχωρήσεις πολυγώνων εξαιρούμενων σταθμών στο σύστημα της ΡΑΕ, ώστε η σχετική Βεβαίωση να κατατεθεί στον ΔΑΠΕΕΠ και να συνεχιστεί η καταβολή της ενίσχυσης. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι τα πολύγωνα που δηλώνουν αρκετοί παραγωγοί φαίνονται ήδη κατειλημμένα από άδειες παραγωγής που έχουν εκδοθεί στη συνέχεια.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έχει ξεμπλοκάρει τη διαδικασία για εξαιρούμενους σταθμούς που βρίσκονται σε λειτουργία, καθώς με ανακοίνωσή της έχει ενημερώσει πως σε αυτές τις περιπτώσεις η Βεβαίωση εκδίδεται ανεξαρτήτως επικάλυψης. Η ρύθμιση ωστόσο στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δημιουργεί ένα συνολικό πλαίσιο, που επιλύει το πρόβλημα σε όλες τις περιπτώσεις.

Έτσι, σε ενδεχόμενη επικάλυψη, η ΡΑΕ προβαίνει σε συγκριτική αξιολόγηση των εν λόγω σταθμών με βάση τα κάτωθι κρίτηρια και θα προκρίνεται ο Εξαιρούμενος Σταθμός, αν αυτός εγκαθίσταται σε ιδιωτικές εκτάσεις και ο κάτοχος του σταθμού έχει τη νόμιμη χρήση αυτής. Διαφορετικά θα προκρίνεται ο σταθμός που έχει συνάψει Σύμβαση Σύνδεσης με τον αρμόδιο Διαχειριστή, ενώ αν δεν προκύπτει προκρινόμενος σταθμός και με αυτό το κριτήριο, τότε η αξιολόγηση θα γίνεται βάσει χρονικής προτεραιότητας που υποβλήθηκε πλήρες αίτημα, είτε για Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Παραγωγού ή Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή Άδεια Παραγωγής, είτε, όσον αφορά τον Εξαιρούμενο Σταθμό, για Οριστική Προσφορά Σύνδεσης.