13
Σεπ

Παράταση στις υφιστάμενες ταρίφες στα 500άρια φωτοβολταϊκά: Ευήκοα ώτα από το ΥΠΕΝ, αναγνωρίζονται οι δυσκολίες λόγω ΔΕΔΔΗΕ και συνθηκών της αγοράς

Θοδωρής Παναγούλης

Την πρόθεση να δώσει παράταση στη διάρκεια ισχύος των υφιστάμενων τιμών αναφοράς για φωτοβολταϊκά έργα ιδιωτών, ισχύος έως 500 KW, και ενεργειακών κοινοτήτων, ισχύος έως 1 ΜW, που δε συμμετέχουν σε διαγωνισμούς έχει, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η παράταση θα είναι σαφώς μικρότερη από τους 6 μήνες που ζήτησε πρόσφατα η ΠΟΣΠΗΕΦ, ωστόσο θα δώσει λύση σε όσους δεν προλαβαίνουν να ηλεκτρίσουν τα πάρκα τους μέχρι τις 26 Νοεμβρίου που αλλάζει η Τιμή Αναφοράς.

Το ΥΠΕΝ εμφανίζεται να αναγνωρίζει ότι συντρέχουν πράγματι ιδιαίτερες περιστάσεις που δικαιολογούν παράταση, με κυριότερες, πρώτον, την καθυστέρηση που παρατηρείται από τον ΔΕΔΔΗΕ στη σύνδεση έτοιμων έργων και, δεύτερον, την έλλειψη φωτοβολταϊκού εξοπλισμού στην αγορά και τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις πάνελ.

Επιπλέον λόγος είναι ότι δεν φαίνεται να έρχεται έγκαιρα στη Βουλή η διάταξη για “κλείδωμα” της ταρίφας των σταθμών ΑΠΕ με βάση την πιστοποιημένη από τον ΔΕΔΔΗΕ δήλωση ετοιμότητας που θα υποβάλει ο επενδυτής, και όχι με την ηλέκτριση του έργου όπως συμβαίνει σήμερα.

Παρότι η διάταξη αυτή έχει συνταχθεί και είναι έτοιμη στο ΥΠΕΝ, η ψήφισή της από τη Βουλή εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει καθώς συναρτάται από την πορεία του χωροταξικού νομοσχεδίου που “έχει αρκετό δρόμο ακόμα”.