09
Οκτ

Παράταση έως τέλος Οκτωβρίου για όσους δεν πρόλαβαν να καταβάλλουν τέλος διακράτησης αδειών ΑΠΕ για τη τριετία 2017-2019

Με τροπολογία που καταθέτει στη Βουλή ο κ. Χατζηδάκης, παρατείνεται έως τις 31 Οκτωβρίου 2020 η προθεσμία για την καταβολή του οφειλόμενου Τέλους Διατήρησης για τις Άδειες Παραγωγής για τα έτη 2017-2019, λόγω της οικονομικής συγκυρίας και των προβλημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Με τον τρόπο αυτό, όπως είχε αποκαλύψει σε σχετικό ρεπορτάζ του το energypress, δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε μια σημαντική μερίδα επενδυτών.

Η προηγούμενη προθεσμία έληγε στις 20 Ιουλίου. Κατά την ημερομηνία αυτή είχε καταβληθεί το τέλος διατήρησης για 538 Άδειες Παραγωγής συνολικής ισχύος 9 GW (σε σύνολο 961 αδειών συνολικής ισχύος 13 GW).

Στις περισσότερες από αυτές τις περιπτώσεις (που δεν προσήλθαν), οι επενδυτές προτίμησαν να αφήσουν τις άδειες να καταργηθούν κρίνοντας, πλέον, τις επενδύσεις μη αποδοτικές. Υπάρχει όμως πρόβλημα με αρκετούς κατόχους που δεν ενημερώθηκαν και έτσι δεν προέβησαν εγκαίρως στην πληρωμή.

H παράταση, σύμφωνα με το ΥΠΕΝ,  δίνεται για λόγους διευκόλυνσης της επιχειρηματικότητας, δεδομένου ότι η μη καταβολή του Τέλους οδηγεί σε αυτοδίκαιη παύση των αδειών.