09
Νοέ

Νομοσχέδιο για απλοποίηση ΑΠΕ: Παράλληλα η σύμβαση σύνδεσης, η Άδεια Εγκατάστασης και η σύμβαση με ΔΑΠΕΕΠ

Κώστας Δεληγιάννης

Την ενοποίηση τριών αδειοδοτικών βημάτων, ώστε να «τρέχουν» πλέον παράλληλα για να κερδηθεί χρόνος, προβλέπει μεταξύ άλλων το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ για το δεύτερο «κύμα» απλοποίησης της αδειοδότησης νέων έργων ΑΠΕ.

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου προβλέπει ότι θα διενεργούνται παράλληλα η διαδικασία σύναψης σύμβασης σύνδεσης με τον Διαχειριστή, η χορήγηση Άδειας Εγκατάστασης και η σύναψη σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης με τον ΔΑΠΕΕΠ. Με δεδομένο επομένως ότι τα συγκεκριμένα βήματα θα υλοποιούνται στον ίδιο χρόνο, αντί κάθε ένα να ξεκινά με τη λήξη του προηγούμενου, επιτυγχάνεται η επιτάχυνση της αδειοδότησης των υποψήφιων έργων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όσον αφορά τις τρεις παραπάνω διαδικασίες, ήδη η σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ έχει βγει εκτός του καθεστώτος σειριακής «ωρίμανσης» νέων σταθμών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο λόγος είναι πως τα έργα που προκρίνονται μέσω διαγωνισμών υπογράφουν σύμβαση λειτουργικής ενίσχυσης αμέσως μετά την κατακύρωση ταρίφας μέσω της ανταγωνιστικής διαδικασίας, ενώ οι μικροί σταθμοί (με ταρίφες εκτός διαγωνισμών) μπορούν να υπογράφουν σύμβαση με τον ΔΑΠΕΕΠ με τη δήλωση ετοιμότητας.

Ωστόσο, η σειριακή «ωρίμανση» εξακολουθούσε να ισχύει για την Άδεια Εγκατάστασης και τη σύμβαση σύνδεσης, καθώς η λήψη της πρώτης αποτελούσε προϋπόθεση ώστε να κλειδώσει ο ηλεκτρικός «χώρος» για την πρόσβαση του έργου στο δίκτυο. Δύο διαδικασίες που πλέον μπορούν να διεκπεραιωθούν παράλληλα, καθώς απεμπλέκεται η μία από την άλλη.

Για την απεμπλοκή, σύμφωνα με πληροφορίες ο έλεγχος του ιδιοκτησιακού για τα έργα σύνδεσης (υποσταθμός, πυλώνες) θα «φύγει» από την Άδεια Εγκατάστασης, και θα μεταφερθεί στη σύμβαση σύνδεσης – δηλαδή θα αποτελεί πλέον αρμοδιότητα του ΔΕΔΔΗΕ ή του ΑΔΜΗΕ. Κάτι που πέρα από την επιτάχυνση των διαδικασιών, κρίνεται και πιο εύλογο, αφού τα έργα σύνδεσης θα μεταβιβασθούν στον Διαχειριστή.

Σε κάθε περίπτωση, με την ενοποίηση των παραπάνω διαδικασιών στο ίδιο βήμα, η πλήρης αδειοδότηση μίας καινούριας μονάδας ΑΠΕ να «συρρικνώνεται» πλέον σε 5 στάδια, από τα 7 που ισχύουν σήμερα. Έτσι η αδειοδότηση ενός έργου θα ξεκινά πλέον από τη Βεβαίωση Παραγωγού (1ο στάδιο), θα συνεχίζεται με την περιβαλλοντική αδειοδότηση (2ο στάδιο) και την Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (3ο στάδιο).

Θα ακολουθούν οι συμβάσεις με τον Διαχειριστή και τον ΔΑΠΕΕΠ, παράλληλα με την Άδεια Εγκατάστασης (4ο στάδιο), ώστε τα έργα να ολοκληρώνουν την αδειοδοτική διαδικασία με την Άδεια Λειτουργίας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, για την παρουσίαση των βασικών ρυθμίσεων στο Υπουργικό Συμβούλιο, βασικό «όχημα» για την επιτάχυνση της αδειοδότησης είναι η ψηφιακή διενέργεια όλων σταδίων, ενώ παράλληλα τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλουν οι επενδυτές μειώνονται από 91 σε μόλις 54.

Όπως έχει γράψει το energypress, μία από τις σημαντικές στοχευμένες παρεμβάσεις στο δεύτερο «κύμα» απλοποίησης είναι η κατάργηση της μη δεσμευτικής προσφοράς σύνδεσης, ώστε να μειωθεί ο φόρτος εργασίας των Διαχειριστών. Την ίδια στιγμή, καθορίζονται αυστηρές προθεσμίες για την διεκπεραίωση των αιτήσεων κάθε σταδίου από τους εμπλεκόμενους φορείς (αλλά και για τη σύνδεση των έργων από τους Διαχειριστές), αλλά και αντίστροφα συγκεκριμένες διορίες για την αδειοδοτική εξέλιξη των έργων από τους επενδυτές.