14
Οκτ

Νέα αιτήματα για 17 Γιγαβάτ έργα ΑΠΕ προστέθηκαν το 2022 στο «βουνό» των παλιών αιτήσεων – Το 77% αφορά φωτοβολταϊκά – Αποκλιμάκωση στον κύκλο Οκτωβρίου με 2,5 Γιγαβάτ

Κώστας Δεληγιάννης

Σημαντική αποκλιμάκωση έναντι του Ιουνίου παρουσίασαν οι αιτήσεις για Βεβαιώσεις Παραγωγού ΑΠΕ που υποβλήθηκαν στον Κύκλο Οκτωβρίου, ο οποίος ολοκληρώθηκε την περασμένη Δευτέρα. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, τα αιτήματα που κατατέθηκαν άγγιξαν τις 179, για ένα χαρτοφυλάκιο συνολικής ισχύος 2.504 Μεγαβάτ.

Όσον αφορά τον επιμερισμό των αιτήσεων ανά τεχνολογία, για μία ακόμη φορά επιβεβαιώθηκε η  επικράτηση των φωτοβολταϊκών στις νέες υποψήφιες «πράσινες» επενδύσεις, με κριτήριο τη συνολική ισχύ των έργων. Πιο συγκεκριμένα, καινούρια φωτοβολταϊκά πάρκα αφορούσαν τα 61 αιτήματα, τα οποία αθροίζονται σε συνολική ισχύ 1.559 Μεγαβάτ.

Οι αιτήσεις για αιολικά ήταν μεν αριθμητικά περισσότερες, φτάνοντας τις 79, ωστόσο αντιστοιχούν σε ένα portfolio μικρότερης συνολικής ισχύος, στα 733 Μεγαβάτ. Επομένως, τα στοιχεία του Κύκλου Οκτωβρίου επιβεβαιώνουν μία τάση που έχει εμφανιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αντιστροφή των μεγεθών των υποψήφιων έργων στις δύο τεχνολογίες.

Έτσι, οι επενδυτές φωτοβολταϊκών φαίνεται να στρέφονται σε πάρκα μεγαλύτερης ισχύος, συγκριτικά με το παρελθόν, ενώ αντίθετα στην περίπτωση των αιολικών πάρκων πλέον «ωριμάζουν» αδειοδοτικά αρκετά έργα μικρότερου μεγέθους, συγκριτικά με ό,τι ίσχυε μέχρι και πριν από λίγα χρόνια.

Επίσης, υποβλήθηκαν 33 αιτήσεις για μικρά υδροηλεκτρικά 19 Μεγαβάτ, 5 αιτήσεις για υβριδικά έργα 191 Μεγαβάτ και 1 αίτημα 1,5 Μεγαβάτ για μονάδα βιομάζας.

Οι «επιδόσεις» του Οκτωβρίου είναι πολύ μικρότερες από το «βουνό» των αιτημάτων που είχαν υποβληθεί στον Κύκλο Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα 4μηνο είχαν κατατεθεί 560 αιτήματα, για σταθμούς συνολικής ισχύος 11,4 Γιγαβάτ περίπου. Επομένως, ο Ιούνιος αποτέλεσε «καταλύτη» για το 2022, ώστε το τρέχον έτος να κλείσει με 960 αιτήματα, για ένα «πράσινο» portfolio 17 Γιγαβάτ.

Όπως είναι φυσικό, και τα στοιχεία για το σύνολο του έτους επιβεβαιώνουν την κυριαρχία των φωτοβολταϊκών, με τις αιτήσεις να ανέρχονται σε 375 και να αντιστοιχούν σε μονάδες 13,2 Γιγαβάτ περίπου. Η ισχύς αυτή αντιστοιχεί στο 77% περίπου από το χαρτοφυλάκιο των 17 Γιγαβάτ που έκανε φέτος το πρώτο αδειοδοτικό βήμα. Το ποσοστό των αιολικών σε αυτό το χαρτοφυλάκιο αντιστοιχεί στο 19%, με 338 αιτήσεις 3,2 Γιγαβάτ.

Από την άλλη πλευρά, το 2022 είναι το πρώτο πλήρες έτος εφαρμογής της Εγγυητικής Επιστολής 35 χιλιάδων ευρώ/MW, ως μέτρου ώστε να μπει φρένο στις «αιτήσεις ευκαιρίας». Ο απολογισμός της χρονιάς δείχνει πως η Εγγυητική κατάφερε όντως να περιορίσει σε κάποιο βαθμό τη «βροχή» αιτημάτων – και μόνο αν συνυπολογίσει κανείς ότι αιτήσεις 17 Γιγαβάτ (για την ακρίβεια 17,45 Γιγαβάτ) είχαν υποβληθεί σε έναν μόνο κύκλο πριν από την ενεργοποίηση του μέτρου (Ιούνιος 2021). Ωστόσο, φαίνεται να μην μπόρεσε να περιορίσει το επενδυτικό ενδιαφέρον σε ρεαλιστικά επίπεδα, τα οποία να ανταποκρίνονται στους στόχους για ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.