15
Φεβ

Μ. Τζάννε: ΥΠΕΝ – Θέμα χρόνου η παράταση ενός μήνα για την εγγυητική των 35.000 ευρώ για έργα ΑΠΕ

Μέχρι τα τέλη Μαρτίου προβλέπεται να παραταθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ο χρόνος για όσους επενδυτές AΠΕ επιθυμούν να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα για τις άδειές τους και να καταθέσουν αίτημα για οριστικούς όρους σύνδεσης στους διαχειριστές χωρίς να απαιτείται η κατάθεση της εγγυητικής επιστολής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Το ΥΠΕΝ προχώρησε προ μηνών στην θέσπιση της εγγυητικής, προκειμένου να ανακόψει τη φρενίτιδα που επικρατεί στις άδειες ΑΠΕ καθώς πρόκειται για τεράστιο όγκο που οδηγεί σε μία στρέβλωση της πραγματικότητας και σε λάθος συμπεράσματα.

Αρμόδιες πηγές αναφέρουν στο newmoney, ότι η πρωτοβουλία του υπουργείου θα επικυρωθεί το συντομότερο δυνατόν με τροπολογία.

Η εγγυητική των 35.000 ευρώ τέθηκε σε ισχύ το καλοκαίρι και έδωσε περιθώριο στους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν έως τις 28 Φεβρουαρίου πλήρη φάκελο για οριστικούς όρους σύνδεσης, ώστε να μην έχουν την υποχρέωση της καταβολής της.

Από την υποχρέωση αυτή απαλλάσσονται τα παλιά έργα (πριν τις 23 Ιουλίου του 2021), τα οποία όμως για να κρατήσουν σε ισχύ τις άδειες χρειάζεται να καταθέσουν αίτημα για οριστικούς όρους σύνδεσης το εξεταζόμενο διάστημα(έως 28/2) πολλά από τα οποία δεν έχουν ακόμη προβεί σε αυτή την τακτοποίηση.

Η Εγγυητική Επιστολή αποτελεί προαπαιτούμενο για την έκδοση της βεβαίωσης παραγωγού και θα επιστρέφεται στον ενδιαφερόμενο με την υποβολή στον αρμόδιο διαχειριστή πλήρους αιτήματος χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης.

Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι τους τελευταίους μήνες έχει βγει πωλητήριο στην αγορά για χιλιάδες άδειες και μάλιστα έναντι πινακίου φακής καθώς πολλές εξ αυτών δεν έχουν ολοκληρώσει το αδειοδοτικό πλαίσιο ή έχουν εκκρεμεί ιδιοκτησιακά ζητήματα. Ένα πρόσθετο πρόβλημα στην αγορά είναι η δυσκολία των παλιών αδειών να εξασφαλίσουν εγγυητικές από τις ελληνικές τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αυξημένη κινητικότητα στο τομέα αυτό και από επενδυτικά κεφάλαια.

Οι κάτοχοι των αδειών, ποντάρουν επομένως στο επόμενο βήμα των έργων με στόχο να εξασφαλίσουν ένα ποσοστό όταν ξεκινήσουν να κατασκευάζονται.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολλοί οι κάτοχοι παλαιών αδειών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη υποβάλλει τους σχετικούς φακέλους, και είναι και αυτοί που ζητούσαν να υπάρξει πίστωση χρόνου.

Πέραν όμως της εγγυητικής των 35.000 ευρώ ανά μεγαβάτ, υπάρχει και μια δεύτερη, η οποία συνυποβάλλεται με την αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης και είναι εξίσου τσουχτερή.

Το ύψος της δεύτερης εγγυητικής προσδιορίζεται με 42 ευρώ/kW για το τμήμα της ισχύος έως και ένα μεγαβάτ (1 MW),   21 ευρώ/kW από το 1 έως τα 10 MW,  14 ευρώ/kW  από τα 10 έως τα 100 MW και  7 ευρώ/kW  για το τμήμα της ισχύος πάνω από  100 MW.

(newmoney.gr)