31
Μάι

Μικρά φωτοβολταϊκά: Προ των πυλών από τον ΔΕΔΔΗΕ οι προδιαγραφές για τη μέθοδο «set point» – Εγκατάσταση εξοπλισμού σε όλα τα έργα άνω των 400 κιλοβάτ

31 05 2024

«Ξεκλειδώνει» η τηλεδιαχείριση από τον ΔΕΔΔΗΕ των «μικρών» φωτοβολταϊκών άνω των 400 κιλοβάτ στο δίκτυο διανομής, καθώς ο Διαχειριστής πρόκειται να ανακοινώσει άμεσα τις προδιαγραφές τις οποίες θα πρέπει να έχει ο εξοπλισμός που θα εγκαταστήσουν οι παραγωγοί στα πάρκα τους, ώστε να μπορεί σε πραγματικό χρόνο να περιορίζει την ισχύ της παραγωγής του.

Με αυτό τον τρόπο, η μέθοδος «set-point» που εφαρμόζεται ήδη από τον ΑΔΜΗΕ στα έργα ΑΠΕ τα οποία είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα μεταφοράς, θα επεκταθεί και στα μεγαλύτερου μεγέθους φωτοβολταϊκά τα οποία συνδέονται στο ΕΔΔΗΕ. Επομένως, κάθε φορά που χρειάζεται να απορριφθούν «πράσινες» Μεγαβατώρες -όταν για παράδειγμα ξεπερνούν την εγχώρια ζήτηση και τις τυχόν εξαγωγές- πλέον θα μπορεί να περικοπεί κατά το απαιτούμενο ποσοστό η παραγωγή των μονάδων και στο δίκτυο διανομής.

Οι τεχνικές προδιαγραφές πρόκειται να αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του Διαχειριστή. Επίσης, εξετάζεται ο ΔΕΔΔΗΕ να αποστείλει ηλεκτρονικά σχετικές ενημερώσεις μαζικά σε όλους τους υπόχρεους παραγωγούς. Ο εξοπλισμός θα εγκατασταθεί με δαπάνη των παραγωγών.

Υπενθυμίζεται ότι ως προς την υποχρέωση εφαρμογής της μεθόδου «set-point» στο ΕΔΔΗΕ, μέσω της εγκατάστασης του αναγκαίου εξοπλισμού, στο πρόσφατο νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ προβλεπόταν διαφορετική «μεταχείριση» των μικρών φωτοβολταϊκών. Έτσι, για τα έργα ισχύος άνω του 1 Μεγαβάτ, ορίζεται πως ο απαραίτητος εξοπλισμός θα πρέπει να εγκατασταθεί εντός 6 μηνών, με την προθεσμία να ξεκινά από την 1η Μαΐου.

Από την άλλη πλευρά, για τα φωτοβολταϊκά ισχύος από 400 κιλοβάτ, και έως 1 Μεγαβάτ, αναφερόταν πως η 6μηνη διορία θα ισχύσει από τη σχετική γνωστοποίηση από τον ΔΕΔΔΗΕ των τεχνικών προδιαγραφών. Ωστόσο, καθώς η ανακοίνωση του Διαχειριστή θα καλύπτει και τη δεύτερη κατηγορία (μικρότερων) έργων, ουσιαστικά στο ίδιο χρονικό διάστημα θα αποκτήσουν δυνατότητες τηλεποπτείας και τηλεχειρισμού όλες οι μονάδες άνω των 400 κιλοβάτ.

Όπως είχε γράψει το energypress, το αρχικό σχέδιο ήταν τουλάχιστον σε πρώτη φάση η υποχρέωση εγκατάστασης εξοπλισμού να καταλάβει μόνο τα έργα άνω του 1 Μεγαβάτ. Σχέδιο το οποίο ανατράπηκε στην πορεία, επεκτείνοντας εξαρχής την υποχρέωση σε όλα τα έργα άνω των 400 κιλοβάτ.

Η αλλαγή έγινε ώστε, οποιαδήποτε στιγμή κριθεί σκόπιμο, να είναι εφικτό να αρχίσουν αμέσως να εφαρμόζονται περικοπές και στα έργα από 400 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το «ψαλίδι» στα συγκεκριμένα έργα θα μπει σε εφαρμογή την ίδια στιγμή που θα αρχίσει να υλοποιείται στα φωτοβολταϊκά άνω του 1 Μεγαβάτ.

Αντίθετα, παραμένει «ζωντανό» το ενδεχόμενο που είχε γράψει το energypress, ώστε σε πρώτη φάση για τα μικρότερα φωτοβολταϊκά (άνω των 400 κιλοβάτ έως 1 Μεγαβάτ) να εφαρμοστεί η μεταβατική λύση του Μηχανισμού Αντιστάθμισης η οποία περιλαμβάνεται στο ίδιο νομοσχέδιο. Στην περίπτωση που προκριθεί αυτή η επιλογή, για την παραγωγή που κανονικά λόγω των περικοπών δεν θα έπρεπε να εγχέουν στο δίκτυο, τα μικρότερα φωτοβολταϊκά θα αποζημιώνουν μέσω του μηχανισμού αντιστάθμισης τις μεγαλύτερες μονάδες με δυνατότητα περιορισμού της ισχύος τους (είτε στο δίκτυο διανομής είτε στο σύστημα μεταφοράς), για τις επιπλέον περικοπές που οι δεύτερες θα υφίστανται, ακριβώς επειδή το «ψαλίδι» δεν θα εφαρμόζεται καθολικά.

(φωτογραφία: freepik.com)