15
Απρ

Με νέο ηλεκτρονικό «εργαλείο» ξεμπλοκάρει η ΡΑΕ το «βουνό» των παλιών αιτήσεων για άδειες ΑΠΕ – Πως θα εξεταστούν οι φάκελοι

Θοδωρής Παναγούλης

Στο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το οποίο θα οδεύσει για τη Βουλή μετά το Πάσχα, περιλαμβάνεται ως γνωστόν η πρόβλεψη για αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής για σταθμούς ΑΠΕ με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας που θα «βγαίνει» σχεδόν αυτόματα, μέσα από το Ηλεκτρονικό Μητρώο που θα δημιουργηθεί.

Με τη νέα διαδικασία θα εξεταστούν όχι μόνον οι αιτήσεις που θα κατατεθούν στη ΡΑΕ από τον κύκλο του ερχόμενου Ιουνίου και μετά, αλλά και οι περισσότερες από τις παλιές αιτήσεις που έχουν υποβληθεί σε παλαιότερους κύκλους και σωρεύονται σήμερα στα γραφεία του Ρυθμιστή.

Για την ακρίβεια, με το υφιστάμενο σύστημα, για λόγους ισονομίας, θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις μέχρι και τον κύκλο Ιουνίου 2018 (αυτό συνεχίζει να γίνεται και σήμερα), και με το νέο ηλεκτρονικό σύστημα θα εξεταστούν όλες οι μεταγενέστερες αιτήσεις που έχουν κατατεθεί στη ΡΑΕ μέχρι και το Δεκέμβριο του 2019.

Το εγχείρημα είναι δύσκολο καθώς αφορά την έγκαιρη εξέταση 1750 αιτήσεων Άδειας Παραγωγής, συνολικής δυναμικότητας περί τα 29 GW,  που θα πρέπει μέχρι τον Ιούνιο που θα ανοίξει ο νέος κύκλος κατάθεσης αιτήσεων με το νέο σύστημα, να έχουν αξιολογηθεί.

Οι παλιές αυτές αιτήσεις είναι βεβαίως «σε χαρτί». Η ΡΑΕ βρίσκεται την περίοδο αυτή στη φάση να αναθέσει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού «εργαλείου» που να αυτοματοποιεί σε μεγάλο βαθμό την αξιολόγηση. Ήδη έχει εγκρίνει τη σχετική δαπάνη και επίκειται η ανάθεση.

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, το νέο πληροφοριακό σύστημα θα μπορεί να εξελιχθεί στη συνέχεια ώστε να αποτελέσει την πλατφόρμα για την ανάπτυξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου ΑΠΕ μέσω του οποίου, όπως προαναφέρθηκε, θα γίνεται η επεξεργασία των αιτήσεων για τη χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού.

Όταν παραλάβει το νέο πληροφοριακό εργαλείο, η ΡΑΕ θα πρέπει να εισαγάγει τα δεδομένα όλων των αιτήσεων άδειας παραγωγής που έχουν σωρευτεί στα γραφεία της.

Οι φάκελοι των επενδυτών θα περνάνε ένας – ένας από αξιολόγηση, με τα νέα όμως κριτήρια. Αυτό που θα εξετάζεται είναι αρχικά η νομική υπόσταση του αιτούντος (μέσα από το TAXIS NET), αν έχει καταθέσει το τέλος που προβλέπει ο νέος νόμος (για τις παλιές αιτήσεις είναι μικρότερο) και αν έχει κωλύματα: αν βρίσκεται σε ζώνη αποκλεισμού και αν έχει επικαλύψεις με άλλη αίτηση κ.λπ..

Το τελευταίο θεωρείται και το μεγαλύτερο πρόβλημα, το μέγεθος του οποίου μένει να φανεί όταν αξιολογηθούν οι αιτήσεις. Από αντιδράσεις όμως που έχουν ήδη υπάρξει, είναι σαφές ότι στους τελευταίους ειδικά κύκλους (όταν και κατατέθηκαν αιτήσεις πολλών Γιγαβάτ) έχει καταγραφεί μια άναρχη χωροθέτηση, καθώς πολλοί έχουν καταθέσει αιτήσεις χωρίς να έχουν κάνει καμία συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των εκτάσεων για τις οποίες έχουν γίνει αιτήσεις, και χωρίς βεβαίως να γνωρίζουν αν και κάποιος άλλος έχει κάνει αίτηση.

Για τον τρόπο με τον οποίο θα λύνεται ο γόρδιος δεσμός των επικαλύψεων θα αποφασίσει στο επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ, αφού ωστόσο φανεί το εύρος του προβλήματος.

Με ριζικό τρόπο βεβαίως θα λυθεί το θέμα όταν λειτουργήσει το ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, (Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ) που θα υποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης. Το σύστημα θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) και θα «πετάει» αυτόματα εκτός, όποια αίτηση έχει κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα θα χορηγεί αυτόματα τη Βεβαίωση Παραγωγού σε όποιον δεν έχει κάποιο κώλυμα.

Πρέπει βεβαίως να αναφερθεί ότι για να μπορεί να λειτουργήσει σε πλήρη μορφή το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ, και με δεδομένο ότι μέσα από εκεί θα γίνονται, αυτόματα, και οι τροποποιήσεις και μεταβιβάσεις αδειών, απαιτείται ένα μεγάλης δυσκολίας έργο που αφορά την εισαγωγή στο σύστημα όλων των παλιών αδειών παραγωγής που έχουν εκδοθεί στο παρελθόν και βρίσκονται σε ισχύ.