19
Αυγ

Κλείδωμα ταρίφας φωτοβολταϊκών και αιολικών με δήλωση ετοιμότητας και όχι με ηλέκτριση του έργου: Μέσα στο Σεπτέμβριο η νομοθετική ρύθμιση

Θοδωρής Παναγούλης

Εντός του Σεπτεμβρίου θα έρθει στη Βουλή, είτε σε νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ είτε με τροπολογία, η νομοθετική ρύθμιση για τη δυνατότητα κατοχύρωσης Τιμών Αναφοράς σε έργα ΑΠΕ όχι με βάση την ημερομηνία ηλέκτρισης του έργου, όπως ισχύει σήμερα, αλλά με βάση την ημερομηνία κατά την οποία θα πιστοποιείται από τον ΔΕΔΔΗΕ η ετοιμότητα ηλέκτρισης του έργου.

Όπως έγκαιρα έχει αποκαλύψει το energypress, η πολιτική και υπηρεσιακή ηγεσία του ΥΠΕΝ έχει πεισθεί ότι μια τέτοια ρύθμιση είναι απαραίτητη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ο μεν επενδυτής είναι έτοιμος, ο δε ΔΕΔΔΗΕ για διάφορους λόγους, δεν μπορεί να ηλεκτρίσει έγκαιρα ένα πάρκο, με αποτέλεσμα να χάνονται προθεσμίες κατοχύρωσης Τιμών Αναφοράς.

Ο ίδιος ο ΔΕΔΔΗΕ έχει δηλώσει σύμφωνος με μια τέτοια ρύθμιση. Τις μέρες αυτές διαμορφώνεται σε τεχνικό επίπεδο το πλαίσιο που θα διασφαλίζει ότι ο ΔΕΔΔΗΕ, με τη συνδρομή ιδιωτών εμπειρογνωμόνων, θα πραγματοποιεί αυτοψίες και θα πιστοποιεί ότι πράγματι ένα έργο έχει ετοιμότητα ηλέκτρισης και θα εκδίδει σχετική βεβαίωση.

Εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα απαιτήσει δίμηνη προετοιμασία, γεγονός που οδηγεί στο να προωθηθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ εντός του Σεπτεμβρίου, έτσι ώστε στις 26 Νοεμβρίου που αλλάζουν οι Τιμές Αναφοράς να μπορεί να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς και να μην χαθούν “ταρίφες” για έργα που έχουν ετοιμότητα.

Μέχρι σήμερα υπάρχει ένα απόλυτο ορόσημο για να κριθεί εάν ένα έργο είναι εντός προθεσμίας ή όχι: Η ηλέκτριση του έργου. Έχει παρατηρηθεί ωστόσο ότι πολλές φορές οι επενδυτές καταφέρνουν να ολοκληρώσουν το έργο έγκαιρα, αλλά μέχρι τη λήξη της προθεσμίας δεν έχει καταστεί εφικτό να ηλεκτριστεί το έργο, λόγω αδυναμίας του Διαχειριστή, έλλειψης προσωπικού, ακόμα και λόγω έλλειψης υλικών.