03
Σεπ

Καλό… Νοέμβριο οι αιτήσεις για μικρά φωτοβολταϊκά σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες – Εκκρεμεί η Υ. Α. για ενεργοποίηση της πλατφόρμας

Κώστας Δεληγιάννης

Στην αναμονή για μεγαλύτερο διάστημα από ότι είχε αρχικά αναγγελθεί θα πρέπει να παραμείνουν οι επενδυτές μικρών φωτοβολταϊκών που σχεδιάζουν να αξιοποιήσουν τον ηλεκτρικό «χώρο» ο οποίος θα διατεθεί σε Κρήτη, Πελοπόννησο, Εύβοια, και Κυκλάδες.

Ο λόγος είναι πως για να εκκινήσει η διαδικασία, θα πρέπει να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση που προβλέπεται από τη σχετική ρύθμιση για την ενεργοποίηση της πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία θα «υποδεχθεί» τις αιτήσεις για τη χορήγηση οριστικής προσφοράς σύνδεσης. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, η υπουργική Απόφαση δεν αναμένεται άμεσα, με την έκδοσή της να μην προβλέπεται νωρίτερα από τον Οκτώβριο. Συνεπώς η έναρξη της διαδικασίας υποδοχής των αιτήσεων μεταφέρεται περί τον Νοέμβριο.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρα από το «άνοιγμα» της πλατφόρμας, η Απόφαση θα καθορίζει επίσης το υπόδειγµα της εγγυητικής επιστολής που θα συνοδεύει τα αιτήματα, όπως τυχόν απαιτούµενα στοιχεία και δικαιολογητικά για την υποβολή των αιτήσεων. Επομένως, από τη στιγμή της έκδοσης και μέχρι την έναρξη υποβολής, θα χρειαστεί επίσης να μεσολαβήσει ένα εύλογο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία των επενδυτών.

Εξάλλου, κριτήριο για την πρόκριση των έργων που θα εγκατασταθούν, θα είναι αποκλειστικά η χρονική προτεραιότητα υποβολής των αιτήσεων. Κάτι που σημαίνει ότι η έγκαιρη προετοιμασία μέχρι το «άνοιγμα» της πλατφόρμας, για την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη κατάθεση της αίτησης, θα αποτελέσει το αποκλειστικό «διαβατήριο» για να μπορέσει κάποιο έργο να αποσπάσει μέρος από τον διαθέσιμο ηλεκτρικό «χώρο».

Από την άλλη πλευρά, ο ΔΕΔΔΗΕ είναι έτοιμος τεχνικά για την «υποδοχή» των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους. Όπως είναι γνωστό, κάθε ενδιαφερόμενος επενδυτής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, θα μπορεί να «κλειδώσει» την εγκατάσταση ενός μόνο φωτοβολταϊκού σταθμού.

Όπως έχει γράψει το energypress, με την αναπροσαρμογή του περιθωρίου ισχύος στα κορεσμένα δίκτυα των τεσσάρων παραπάνω περιοχών, που θεσμοθέτησε τον Ιούλιο το ΥΠΕΝ με τη νομοθετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για τη διαχείριση των αποβλήτων, απελευθερώθηκε ηλεκτρικός «χώρος» 86 Μεγαβάτ στην Πελοπόννησο, 45 Μεγαβάτ στις Κυκλάδες (από τα οποία 15 Μεγαβάτ για net metering), 40 Μεγαβάτ στην Εύβοια και 140 Μεγαβάτ στην Κρήτη (εκ των οποίων 40 Μεγαβάτ για net metering).

Η μέγιστη ισχύς κάθε φωτοβολταϊκού έχει ορισθεί στα 400 Κιλοβάτ. Εξαίρεση αποτελεί η Εύβοια, όπου το πλαφόν ανέρχεται στο 1 Μεγαβάτ, καθώς εκεί δεν είχε υπάρξει αναστολή αιτήσεων, όπως στις άλλες τρεις κορεσμένες περιοχές.

Τα έργα θα κατακυρώσουν ταρίφα χωρίς τη διεξαγωγή διαγωνισμών, με βάση τον πίνακα Τιμών Αναφοράς για έργα ΑΠΕ εκτός ανταγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΥΠΕΝ δεν προτίθεται το προσεχές διάστημα να προχωρήσει σε επικαιροποίηση του Πίνακα με υπουργική απόφαση, κάτι που σημαίνει ότι θα παραμείνουν σε ισχύ οι τρέχουσες τιμές. Επομένως, τα έργα με ηλέκτριση (ή δήλωση ετοιμότητας) από 1 Μαρτίου 2022 έως και 31 Δεκεμβρίου 2022, θα «κλειδώσουν» ταρίφα στα 63 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.