19
Φεβ

Εφικτό το νέο ισπανικό μοντέλο για τα διμερή συμβόλαια και στην Ελλάδα ώστε να απορροφηθεί το τεράστιο επενδυτικό ενδιαφέρον για ΑΠΕ

Χάρης Αποσπόρης

Εν αναμονή του πρώτου διμερούς συμβολαίου στην ελληνική αγορά, η ΡΑΕ καλείται να αναπτύξει πλήρως το σχετικό ρυθμιστικό πλαίσιο μέσα στο α΄εξάμηνο του 2021 και με βάση τις διεθνείς εξελίξεις που είναι άκρως ενδιαφέρουσες το τελευταίο χρονικό διάστημα με πληθώρα προϊόντων και διάφορους μηχανισμούς.

Σχετικές δηλώσεις έκανε χθες σε συνέδριο ο Γιώργος Παιδακάκης, επικεφαλής ευρωπαϊκών και διεθνών σχέσεων της ΡΑΕ, τονίζοντας ότι το target model επιτρέπει πλέον τα διμερή συμβόλαια στη χώρα μας, οπότε υπάρχει η πρώτη βάση για ανάπτυξή τους.

Παράλληλα, σύντομα θα λήξει ο μεταβατικός μηχανισμός εξισορρόπησης, ενώ ταυτόχρονα λήγουν για αρκετά έργα ΑΠΕ οι ταρίφες που παλιότερα λειτουργούσαν αντίθετα με τα διμερή συμβόλαια, γεγονός που μπορεί να στρέψει το ενδιαφέρον προς τα εκεί, ενώ υπάρχουν και έργα με repowering που μπορεί να ενταχθούν στα ΡΡΑ. Το σίγουρο είναι ότι οι διαγωνισμοί ΑΠΕ που έχουν προγραμματιστεί ως το 2024 δεν επαρκούν για την υψηλή  ζήτηση των επενδυτών και η στροφή τους προς τα διμερή συμβόλαια θεωρείται μονόδρομος.

Προκειμένου να συμβεί αυτό, θα πρέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο να διαχειριστεί δύο βασικά ρίσκα: Το ένα έχει να κάνει με τη διακύμανση της παραγωγής ΑΠΕ. Για παράδειγμα, είδαμε τις προηγούμενες ημέρες πως παραγωγοί με συμβόλαια φυσικής παράδοσης στο Τέξας είδαν τα πάρκα τους να τίθενται εκτός λειτουργίας λόγω του ψύχους και αναγκάστηκαν να αγοράσουν ενέργεια από την αγορά έναντι τεράστιας τιμής. Πρόκειται για ένα ακραίο και σπάνιο σενάριο, το οποίο όμως αναδεικνύει την ανάγκη σωστής διαχείρισης.

Σύμφωνα με τον κ. Παιδακάκη, μια λύση για το εν λόγω ρίσκο είναι αυτή που προώθησε μόλις αυτή την εβδομάδα η Ισπανία με τη σύμφωνη γνώμη της Κομισιόν σχετικά με τις κρατικές ενισχύσεις. Το σχήμα αυτό προβλέπει αγορά του 10% της κατανάλωσης σε βάθος πενταετίας ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί ένα ταμείο με εγγυήσεις του δημοσίου, πράγμα που λύνει και το δεύτερο μεγάλο ρίσκο, αυτό της βιωσιμότητας των καταναλωτών-επιχειρήσεων που έχουν συνάψει διμερή συμβόλαια.

Το έδαφος είναι ώριμο για εφαρμογή μιας τέτοιας λύσης και στη χώρα μας, όπως εκτιμά ο κ. Παιδακάκης, ενώ θεωρεί επίσης ότι πρέπει η Αρχή να επανεξετάσει και το πλαίσιο των εγγυήσεων προέλευσης.

Μιλώντας για το ίδιο θέμα, ο Γ. Στάμτσης, πρόεδρος του ΕΣΑΗ, ανέφερε ότι βλέπουμε ήδη διεθνώς πως ορισμένοι παραγωγοί εστιάζουν σε διαγωνισμούς και άλλοι σε ανάπτυξη των ΡΡΑ. Οι διαγωνισμοί ως το 2024 δεν θα καλύψουν το επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα, άρα σημαντικό μέρος των νέων έργων θα υλοποιηθεί με ΡΡΑ.

Προκειμένου να γίνει αυτό πράξη, χρειάζονται καταρχάς αγορές που να λειτουργούν σωστά ώστε να προσφέρουν αξιόπιστα οικονομικά σήματα. Παράλληλα, οι ΦΟΣΕ δεν συμμετέχουν ακόμα στην αγορά εξισορρόπησης και σε κάθε περίπτωση είναι πολύ σημαντικοί οι όροι που θα περιλαμβάνονται στο διμερές συμβόλαιο όσον αφορά την εξισορρόπηση.

Τέλος, ο Μ. Ασλάνογλου, γενικός διευθυντής της ΕΣΠΕΝ, εκτιμά ότι όταν θα υπάρξουν διμερή συμβόλαια, θα πρέπει να είναι μεταβιβάσιμα και ρευστά στα πλαίσια μιας ζωντανής αγοράς, ώστε να διατελέσουν το ρόλο τους πλήρως.