07
Δεκ

Ενημερωτικά του ΔΑΠΕΕΠ προς τους παραγωγούς ΑΠΕ με FiP: Επιστρέψτε έως τις 17 του μηνός τις «υπεραμοιβές» που έχετε εισπράξει

Κώστας Δεληγιάννης

«Ξεκλειδώνει» σήμερα εκτός απροόπτου η διαδικασία επιστροφής στον ΔΑΠΕΕΠ από τις μονάδες ΑΠΕ με Feed in Premium των επιπλέον εσόδων από τη συμμετοχή τους στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, για τους μήνες πριν από τον Οκτώβριο στους οποίους η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) ήταν μεγαλύτερη από την «ταρίφα» τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του energypress, ο Διαχειριστής έχει πλέον οριστικοποιήσει σε συνεργασία με τις τράπεζες τη «φόρμουλα» επιστροφής. Έτσι, αναμένεται να αναρτήσει εντός της ημέρας τα ενημερωτικά για την καταβολή των σχετικών ποσών, για το διάστημα έως και τον Αύγουστο. Μέσα στις επόμενες ημέρες, θα δρομολογήσει με ανάλογο τρόπο την επιστροφή των «υπεραμοιβών» και για τους υπόλοιπους μήνες, έως την ψήφιση της σχετικής ρύθμισης.

Όπως έχει γράψει το energypress, η ρύθμιση, η οποία κατατέθηκε με τροπολογία από το ΥΠΕΝ στο νομοσχέδιο για την ενεργειακή απόδοση, προέβλεπε την αναδρομική εφαρμογή του μηχανισμού, από τον πρώτο μήνα που για μια μονάδα ΑΠΕ προέκυψε αρνητική διαφορική προσαύξηση. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, για τους μήνες πριν από την ψήφιση της διάταξης (δηλαδή πριν από τον Οκτώβριο), τα σχετικά τιμολόγια θα πρέπει να εξοφληθούν από τους ιδιοκτήτες των μονάδων έως τις 17 Δεκεμβρίου.

Αν εκπνεύσει η παραπάνω προθεσμία χωρίς να πραγματοποιηθεί η εξόφληση, τότε ο Διαχειριστής θα δρομολογήσει ως «πέναλτι» τις διαδικασίες αποκλεισμού του σταθμού από την αγορά. Σε αυτή την περίπτωση, η αμοιβή από την ηλεκτροπαραγωγή του αποκλεισμένου πλέον σταθμού θα πηγαίνει υπέρ ΕΛΑΠΕ.

Για τα τιμολόγια αρνητικής διαφορικής προσαύξησης από τον Οκτώβριο και εφεξής, ο ΔΑΠΕΕΠ θα εκδίδει σε μηναία βάση τα τιμολόγια για τα ανάλογα ποσά. Αν ένα τιμολόγιο δεν εξοφληθεί από τον κάτοχο του έργου, τότε ο Διαχειριστής θα συμψηφίζει το προς είσπραξη ποσό με το επόμενο τιμολόγιο.

Αν ωστόσο αυτό δεν καταστεί εφικτό (επειδή π.χ. και τους αμέσως επόμενους μήνες η τιμολόγηση εξακολουθεί να είναι αρνητική), τότε ο ιδιοκτήτης του έχει διορία να εξοφλήσει το τιμολόγιο του ΔΑΠΕΕΠ εντός 60 ημερών από την έκδοσή του. Αν εκπνεύσει η προθεσμία, τότε ο Διαχειριστής και πάλι θα αποκλείει τον σταθμό από την αγορά, κινώντας επίσης τις διαδικασίες για τη διεκδίκηση της οφειλής. Αν πάντως στην πορεία ο κάτοχος του σταθμού καταβάλει τα οφειλόμενα ποσά, τότε μέσα σε 60 ημέρες θα αίρεται ο αποκλεισμός του έργου του από την αγορά.

Με τα επίπεδα πάντως στα οποία διαμορφώνεται η τιμή στην αγορά Επόμενης Ημέρας (και φαίνεται πως θα κυμανθεί τουλάχιστον και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους), προβλέπεται πως οι μονάδες ΑΠΕ θα υπερκαλύπτουν για αρκετούς μήνες ακόμη τα προβλεπόμενα έσοδά τους, από τη συμμετοχή στην αγορά. Εξάλλου, σύμφωνα με το τελευταίο Δελτίο του ΔΑΠΕΕΠ (Ιούνιος-Ιούλιος 2021) ήδη από τον Ιούλιο ο ΕΛΑΠΕ έχει να λαμβάνει έσοδα 4,384 εκατ. ευρώ από τη συμμετοχή στην αγορά όλου του χαρτοφυλακίου μονάδων με FiP, καθώς οι αποζημιώσεις του υπερκαλύφθηκαν από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής.

Καθώς οι τιμές ρεύματος στη χονδρεμπορική έχουν κυριολεκτικά εκτοξευθεί τους επόμενους μήνες, για όλο αυτό το χρονικό διάστημα η συνιστώσα της Διαφορικής Προσαύξησης ΣΕΔΠ του Υπολογαριασμού Ενισχύσεων Λ-Γ2 έχει μετατραπεί ουσιαστικά σε εισροή προς τον ΕΛΑΠΕ. Μάλιστα, στο Δελτίο του ο ΔΑΠΕΕΠ εκτιμά πως τα ποσά που θα εισπραχθούν με αυτό τον τρόπο μέχρι το τέλος της χρονιάς ανέρχονται συνολικά σε 81,8 εκατ. ευρώ περίπου.

Για τον υπολογισμό τους, ο Διαχειριστής έχει εκτιμήσει ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους η μέση ΤΕΑ θα διαμορφωθεί στα 135 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, ένα νούμερο που κινείται αισθητά χαμηλότερα από το πώς έχουν εξελιχθεί έως τώρα οι τιμές. Επομένως, η «ένεση» στον ΕΛΑΠΕ θα είναι πολύ μεγαλύτερη.