13
Φεβ

Εγγύηση για αγροτικά δάνεια η πώληση ρεύματος από φωτοβολταϊκά

Ως εγγύηση για αγροτικά δάνεια μπορεί να λειτουργήσει η πώληση ρεύματος από φωτοβολταϊκά πάνελ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, μιλώντας σε εκδήλωση για τον «Αγρότη Της Χρονιάς», κλειδί αποτελεί η τροπολογία που δίνει την άδεια για πώληση του 75% από το παραγόμενο ρεύμα στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Όπως εξήγησε, το έσοδο από την πώληση του ρεύματος στο ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να είναι η εγγύηση στην τράπεζα για την κάλυψη του κόστους κατασκευής του φωτοβολταϊκού πάρκου.

Επίσης, σύμφωνα με τον υφυπουργό, για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων σε φωτοβολταϊκά, προετοιμάζεται εκταμίευση 200 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), τα οποία θα διατεθούν μέσω των ελληνικών τραπεζών, σε χαμηλότοκα δάνεια διάρκειας έως και 15 έτη.

Παράλληλα, για την προώθηση των φωτοβολταικών αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η έκδοση Υπουργικής Απόφασης (ΥΑ) για την εγκατάστασης αγροτικών φωτοβολταϊκών σε Γη Υψηλής Παραγωγικότητας, την οποία σήμερα η νομοθεσία προστατεύει από οποιεσδήποτε παρεμβάσεις, πλην των αγροτικών. Σε αυτή θα καθορίζεται η επιτρεπόμενη ισχύς τους και η έκταση που θα μπορούν να καταλαμβάνουν ανά Περιφερειακή Ενότητα.

Την άμεση εφαρμογή  της ψηφισθείσας νομοθεσίας για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε περιοχή Γης Υψηλής  Παραγωγικότητας είχε ζητήσει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ). Η Ομοσπονδία είχε καταθέσει πρόταση κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, σύμφωνα με την οποία δε θα πρέπει να απαιτείται οποιαδήποτε Βεβαίωση Υψηλής Παραγωγικότητας για την κατάθεση αίτησης χορήγησης όρων σύνδεσης προς τον ΔΕΔΔΗΕ.

Η ΠΟΣΠΗΕΦ θεωρεί ότι θα πρέπει απλώς να κοινοποιείται το σχετικό αίτημα στην αρμόδια υπηρεσία. Όταν  και εάν το όριο του 1% καλυφθεί, τότε η αρμόδια υπηρεσία θα ενημερώνει σχετικώς τον ΔΕΔΔΗΕ. Παράλληλα, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητά από την κυβέρνηση την επίλυση προβλημάτων που έχουν να κάνουν με τη βελτίωση του χρόνου αναμονής για τη χορήγηση αδειών, την υποστήριξη του ΔΕΔΔΗΕ για τον καθορισμό της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος κατά την υποβολή της δήλωσης ετοιμότητας και όχι κατά την ηλέκτριση, καθορισμός σταθερών τιμών για τα μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα για τα έτη 2020-2021, απλοποίηση διαδικασιών για μικρά φωτοβολταϊκά πάρκα κλπ.

(insider.gr)