21
Απρ

Διαγωνισμοί αιολικών και φωτοβολταϊκών: Προβληματισμός στο ΥΠΕΝ για το αν θα μεταθέσει τις επόμενες δημοπρασίες

Θοδωρής Παναγούλης

Τα δεδομένα που δημιουργούνται στην αγορά αιολικών και φωτοβολταϊκών εξετάζει το ΥΠΕΝ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα προχωρήσουν κανονικά οι διαγωνισμοί ανά τεχνολογία για εγκατάσταση νέων έργων που προγραμματιζόταν αρχικά για τον ερχόμενο Ιούνιο – Ιούλιο, ή αν θα μετατεθούν για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Πρόθεση του Υπουργείου αποτελεί το να γίνουν κανονικά οι διαγωνισμοί, προκειμένου να μην δίνεται η εντύπωση ότι παγώνουν τα πάντα λόγω κορωνοϊού. Η επιτυχής διεξαγωγή του κοινού διαγωνισμού ΑΠΕ στις 2 Απριλίου χαιρετίστηκε άλλωστε από το ΥΠΕΝ, ως ένδειξη σωστής λειτουργίας της αγοράς.

Ωστόσο, παρά την βασική κατεύθυνση μη αναβολής που έχει τεθεί, οι επιτελείς του ΥΠΕΝ θα λάβουν υπόψη και τις υπόλοιπες παραμέτρους, προκειμένου να λάβουν τη σχετική απόφαση το επόμενο διάστημα.

Οι υπόλοιπες, δε, παράμετροι, σχετίζονται κυρίως με το αν θα υπάρχουν αρκετά έργα που να είναι έτοιμα να κατέβουν στους διαγωνισμούς, αλλά και με τις συνέπειες που θα υπάρξουν για ορισμένες κατηγορίες επενδυτών από το γεγονός ότι δεν θα προλάβουν λόγω της κρίσης να ηλεκτρίσουν τα εκτός δημοπρασιών έργα τους πριν να επιβληθούν οι νέες χαμηλότερες ταρίφες.

Η αγορά των ΑΠΕ κατά κύριο λόγο εκτιμά ότι οι διαγωνισμοί πρέπει να πάνε πιο πίσω. Ωστόσο υπάρχουν και οι φωνές εκείνων των επενδυτών που έχουν ώριμα έργα (κυρίως στα αιολικά) που επιθυμούν να γίνουν οι δημοπρασίες «μια ώρα αρχίτερα».

Ο βασικός λόγος για τον οποίο εκτιμάται ότι πρέπει να πάνε πιο πίσω οι διαγωνισμοί, είναι ότι η ωρίμανση των έργων είναι στην τρέχουσα συγκυρία μια πολύ δύσκολη υπόθεση. Τα γνωστά προβλήματα εξέτασης αιτήσεων για χορήγηση όρων σύνδεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ έχουν οξυνθεί σε υπέρτατο βαθμό από την προσαρμογή του διαχειριστή στους ρυθμούς και τις απαιτήσεις αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Το ίδιο συμβαίνει με τους Δήμους και με  όλους τους δημόσιους φορείς που εμπλέκονται στις αδειοδοτήσεις.

Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα αντιμετωπίσουν περαιτέρω καθυστερήσεις στη διαδικασία ωρίμανσης των έργων που προόριζαν να «κατεβάσουν» σε διαγωνισμούς της ΡΑΕ και συνεπώς τα έργα που θα μπορούν να εμφανιστούν στο διαγωνισμό θα είναι λίγα.

Το επίπεδο ανταγωνισμού μπορεί να διασφαλιστεί με τον κανόνα του +40%, ωστόσο αν έχουμε λίγα Μεγαβάτ αιολικών και φωτοβολταϊκών που θα πάρουν πράσινο φως, θα υπάρξει η ανάγκη για δεύτερο διαγωνιστικό κύκλο μέσα στο 2019, πράγμα που οδηγεί, σύφωνα με παράγοντες του χώρου, σε μια επιβάρυνση των υπηρεσιών της ΡΑΕ χωρίς λόγο.

Ούτως ή άλλως, η ίδια η ΡΑΕ που οργανώνει τους διαγωνισμούς, ήδη υποστελεχωμένη και με ανοιχτά πολλά μέτωπα, εκτιμάται ότι δεν θα μπορέσει εύκολα να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις διενέργειας τον Ιούνιο – Ιούλιο, όπως προγραμματιζόταν. Εδώ υπεισέρχεται πλέον και το γεγονός ότι η θητεία του προέδρου, της αντιπροέδρου και ενός μέλους της Αρχής λήγει στο τέλος Ιουνίου.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με διεθνή μέσα, η μετάθεση των διαγωνισμών είναι η συνήθης πρακτική που εφαρμόζουν το τελευταίο διάστημα οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.