17
Οκτ

ΑΔΜΗΕ: Ξεκίνησε να δίνει προσφορές όρων σύνδεσης με βάση την Υ.Α για τις προτεραιότητες – Ολοκληρώθηκε η εξέταση των αιτήσεων ΑΠΕ των πρώτων υποομάδων

Κώστας Δεληγιάννης

Στη χορήγηση προσφορών σύνδεσης σε έργα ΑΠΕ, με βάση όσα προβλέπονται στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τις προτεραιότητες εξέτασης των εκκρεμών αιτήσεων, έχει ήδη προχωρήσει ο ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με πληροφορίες του energypress. Μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο Διαχειριστής έχει ήδη ολοκληρώσει την εξέταση των αιτημάτων για τις πρώτες υποομάδες της Ομάδας Α, η οποία έχει και το απόλυτο προβάδισμα.

Όπως έχει γράψει το energypress, η διαδικασία που ακολουθεί ο Διαχειριστής αφορά σε πρώτη φάση την αρχική κατάταξη των εκκρεμών αιτήσεων στις υποομάδες που προβλέπονται για τη διάθεση του ηλεκτρικού «χώρου» στο σύστημα μεταφοράς, από την Υπουργική Απόφαση για τον Καθορισμό πλαισίου προτεραιότητας στη χορήγηση οριστικών Προσφορών Σύνδεσης για σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Στη συνέχεια, ο ΑΔΜΗΕ προχωρά ανά υποομάδα στην αποστολή ατομικών ενημερώσεων στους αντίστοιχους παραγωγούς, σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση οριστικών όρων σύνδεσης. Πέρα από τον τρόπο σύνδεσης του υποψήφιου έργου στο σύστημα μεταφοράς, με την ενημέρωση οι επενδυτές καλούνται επίσης να απαντήσουν αν συναινούν στο «κούρεμα» κατά 20% της ισχύος του έργου τους – το οποίο προβλέπεται για τη συντριπτική πλειονότητα των υποκατηγοριών, βάσει της Υπουργικής Απόφασης.

Όπως είναι γνωστό, κάθε επενδυτής έχει δικαίωμα να μην αποδεχθεί την περικοπή 20% της ισχύος της μονάδας του για τη χορήγηση όρων σύνδεσης, σε σχέση με την ισχύ της Βεβαίωσης Παραγωγού. Ωστόσο, το «αντίτιμο» είναι ότι σε αυτή την περίπτωση η αίτησή του χάνει τη θέση στην επετηρίδα της αντίστοιχης υποομάδας.

Προχωρώντας με γρήγορους ρυθμούς τη διαδικασία των ατομικών ενημερώσεων, ο Διαχειριστής έχει ολοκληρώσει τη διεκπεραίωση των αιτημάτων για τις πρώτες υποομάδες. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι έχουν μεσολαβήσει μόλις δύο μήνες από την έκδοση της Υπουργικής Απόφασης, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις το αμέσως επόμενο διάστημα εκτιμάται πως θα έχει καλύψει τις αιτήσεις των μισών υποομάδων της Ομάδας Α.

Τα έργα της πρώτης Ομάδας 

Υπενθυμίζεται ότι στην υποομάδα Α1 της ομάδας Α εντάσσονται οι σταθμοί σε περιοχή με απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ισχύ πάνω από 200 Μεγαβάτ. Για την υποομάδα αυτή, το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης είναι 800 Μεγαβάτ και η απόκλιση ισχύος 20%. Ακολουθούν στην υποομάδα Α2 οι στρατηγικές επενδύσεις με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1600 Μεγαβάτ και απόκλιση ισχύος 20%, στην υποομάδα Α3 οι σταθμοί άνω των 100 Μεγαβάτ στη Δυτική Μακεδονία, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1500 Μεγαβάτ και απόκλιση ισχύος 20% και στην υποομάδα Α4 σταθμοί με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης πάνω από 150 Μεγαβάτ, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 700 Μεγαβάτ και απόκλιση Ισχύος 20%.

Στην υποομάδα Α5 υπάγονται τα έργα με βεβαίωση παραγωγού για τα οποία έχουν υποβληθεί μέχρι και τη δημοσίευση της απόφασης αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης με ισχύ αιτήματος ή συνολική ισχύ κοινού αιτήματος μεγαλύτερη από 300 Μεγαβάτ και με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης με ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ανά σταθμό τουλάχιστον 250 Μεγαβατώρες. Για τα έργα αυτά ισχύει μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 500 Μεγαβάτ και Απόκλιση Ισχύος 20%. Στην Α6 εντάσσονται οι αιολικοί σταθμοί με άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα, με μέγιστο όριο ισχύος 500 Μεγαβάτ και Απόκλιση Ισχύος 20%.

Με την ολοκλήρωση των παραπάνω αιτήσεων, θα ακολουθήσει η Β Ομάδα η οποία αφορά έργα που προορίζονται για «πράσινα» PPAs. Μάλιστα, όπως έχει γράψει το energypress, πρόκειται να αυξηθεί από τα 1.500 Μεγαβάτ το μέγιστο όριο προσφοράς ισχύος, καθώς λόγω του αυξημένου επενδυτικού ενδιαφέροντος, έχει ήδη σχεδόν καλυφθεί το εν λόγω «ταβάνι» από τις αιτήσεις μονάδων ΑΠΕ που σχεδιάζονται για συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας με προμηθευτές ή μεγάλους καταναλωτές.