31
Ιαν

ΑΔΜΗΕ: Δεν απαιτείται τροποποίηση υφιστάμενων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης σε περίπτωση αλλαγής της τεχνολογίας των σταθμών ΑΠΕ και των μετασχηματιστών

31 01 2023

Ο ΑΔΜΗΕ ανακοίνωσε στους παραγωγούς ΑΠΕ ότι δεν απαιτείται τροποποίηση υφιστάμενων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) ούτε ή έκδοση οποιασδήποτε διαπιστωτικής πράξης από τον Διαχειριστή, σε περίπτωση μεταβολής του κύριου εξοπλισμού του σταθμού, όταν αυτή δεν οδηγεί σε αύξηση της μέγιστης παραγόμενης ισχύος του σταθμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του διαχειριστή:

Σε εφαρμογή των παρ. 18 & 19 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022 και ειδικά της περίπτωσης β) της παρ.18, ο ΑΔΜΗΕ ενημερώνει όλους τους ενδιαφερομένους ότι δεν απαιτείται τροποποίηση υφιστάμενων Οριστικών Προσφορών Σύνδεσης (ΟΠΣ) ούτε ή έκδοση οποιασδήποτε διαπιστωτικής πράξης από τον Διαχειριστή, σε περίπτωση μεταβολής του κύριου εξοπλισμού του σταθμού, όταν αυτή δεν οδηγεί σε αύξηση της μέγιστης παραγόμενης ισχύος του σταθμού.

Η παραπάνω πρόβλεψη αφορά αλλαγές στον εμπορικό τύπο, στο πλήθος και στην ονομαστική ισχύ των μονάδων παραγωγής των σταθμών (Α/Γ, Φ/Β πλαίσια, στρεφόμενες μηχανές), των μέσων αποθήκευσης ενέργειας και των μετατροπέων ισχύος των σταθμών, που δεν συνεπάγεται αλλαγή της βασικής τεχνολογίας.

Σε περίπτωση αλλαγής της τεχνολογίας των σταθμών παραγωγής (π.χ. προσθήκη μονάδας αποθήκευσης, αλλαγή από Φ/Β σε Α/Π) καθώς και των Μετασχηματιστών Μ.Τ./Υ.Τ. των Υποσταθμών σύνδεσης των σταθμών, απαιτείται η τροποποίηση της ΟΠΣ ή η έκδοση νέας ή η έκδοση αντίστοιχης διαπιστωτικής πράξης κατά την κρίση του Διαχειριστή.

Τονίζεται ότι η συμμόρφωση με τις απαιτήσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 2016/631 της Επιτροπής της 14ης Απριλίου 2016 «για τη θέσπιση κώδικα δικτύου, όσον αφορά τις απαιτήσεις για τη σύνδεση ηλεκτροπαραγωγών με το δίκτυο» είναι σε κάθε περίπτωση στην ευθύνη των Παραγωγών και ελέγχεται από τον Διαχειριστή σε επόμενο στάδιο μετά την έκδοση της ΟΠΣ, σύμφωνα με τον Κανονισμό και την υφιστάμενη εθνική νομοθεσία.

Κατά τα άλλα εφαρμόζονται οι γενικότερες διατάξεις των παρ. 18 & 19 του άρθρου 5 του ν. 4951/2022, σχετικά με την ανάγκη ή μη τροποποίησης ΟΠΣ.

Σε κάθε περίπτωση, για κάθε μεταβολή του εξοπλισμού των σταθμών τους οι Παραγωγοί ή οι εκπρόσωποι αυτών σε περιπτώσεις κοινών αιτημάτων, θα πρέπει να ενημερώνουν πάραυτα τον ΑΔΜΗΕ συνυποβάλλοντας τα σχετικά έγγραφα.