05
Μαρ

Έτοιμη να λειτουργήσει στις 16 Μαρτίου η προθεσμιακή αγορά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας – Ξεκινούν οι δοκιμές – Τα βλέμματα στη ΔΕΗ ως market maker

Χρήστος Στεφάνου

Σε περίπου 10 ημέρες από σήμερα, στις 16 Μαρτίου αναμένεται να ξεκινήσει η αγορά προθεσμιακών προϊόντων του Ενεργειακού Χρηματιστηρίου καθώς επιλύονται τα διαδικαστικά θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία της. Παράλληλα δρομολογούνται και οι αναγκαίες αποφάσεις προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία και των υπολοίπων αγορών του Χρηματιστηρίου Ενέργειας τον Ιούνιο.

Χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς εξέδωσε 5 αποφάσεις που ανάβουν το πράσινο φως για τη λειτουργία της προθεσμιακής αγοράς. Συγκεκριμένα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε:

  • Την επέκταση της άδειας κεντρικού αντισυμβαλλομένου της ΕΤ.ΕΚ. για την εκκαθάριση παραγώγων χρηματοπιστωτικών προϊόντων του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας επί δεικτών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 648/2012
  • Την έγκριση της τροποποίησης του Κανονισμού Εκκαθάρισης Συναλλαγών επί Παραγώγων της ΕΤΕΚ
  • Την παροχή άδειας διαχειριστή ρυθμιζόμενης αγοράς στην εταιρεία Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας ΑΕ
  • Την παροχή άδειας λειτουργίας ρυθμιζόμενης αγοράς στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ και ενέκρινε τον κανονισμό λειτουργίας της
  • Τον καθορισμό ορίων θέσεων σύμφωνα με τον Τίτλο IV του ν. 4514/2018 στα παράγωγα επί εμπορευμάτων που θα διαπραγματεύονται στην Ενεργειακή Χρηματοπιστωτική Αγορά Παραγώγων του ΕΧΕ

Παράλληλα εκτός από τις αποφάσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, σύμφωνα με πληροφορίες, το Κολέγιο της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) έχει δώσει έγκριση για το μηχανισμό παραγώγων ενέργειας.

Επίσης, βγήκαν σε διαβούλευση οι χρεώσεις των συμμετεχόντων, οι οποίοι θα πληρώνουν ετήσια συνδρομή, ενώ θα έχουν και μεταβλητές χρεώσεις με βάση την ενέργεια που θα διακινούν.
Μετά από όλα αυτά οι υπηρεσίες του ΕΧΕ δηλώνουν έτοιμες να λειτουργήσει κανονικά η αγορά στις 16 Μαρτίου.

Δοκιμαστικά τεστ

Πριν την έναρξη λειτουργίας της αγοράς, έχουν προγραμματιστεί για την ερχόμενη και τη μεθεπόμενη Κυριακή δοκιμαστικά τεστ, κατά τη διάρκεια των οποίων όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σαν να λειτουργούσε κανονικά η αγορά. Στόχος είναι να εντοπιστεί εάν υπάρχουν κάποια ζητήματα, τα οποία θα πρέπει να επιλυθούν πριν την επίσημη έναρξη της αγοράς.

Τα βλέμματα στη ΔΕΗ

Πάντως, τα βλέμματα είναι στραμμένα στη ΔΕΗ, η οποία και καλείται να διαδραματίσει τον κρίσιμο ρόλο του market maker και να δημιουργήσει το πρώτο προθεσμιακό προϊόν (χρηματοοικονομικό προϊόν ενέργειας χωρίς φυσική παράδοση). Το πρώτο προϊόν θα πρέπει να είναι έτοιμο ώστε να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης στις 16 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι κάποιοι εκ των συμμετεχόντων, μεταξύ των οποίων και στελέχη της τραπεζικής αγοράς, που θα κληθεί να καλύψει χρηματοδοτικά τη λειτουργία των νέων προϊόντων, δεν κρύβουν την ανησυχία τους.

Σε κάθε περίπτωση η πρόωρη έναρξη της προθεσμιακής αγοράς, η οποία με βάση τον αρχικό προγραμματισμό είχε τοποθετηθεί δύο μήνες μετά την έναρξη της day-ahead και intraday αγοράς, προκρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ως μια σχετική εξασφάλιση των προμηθευτών (μηχανισμός αντιστάθμισης κινδύνου) έναντι της πρόωρης κατάργησης των ΝΟΜΕ.